Anadolu Üniversitesi kağıt krizi nedeniyle ders kitabı basamadı

Anadolu Üniversitesi kağıt krizi nedeniyle ders kitabı basamadı

Dolar kurunun yükselmesiyle birlikte, birçok kurum ve gazete basılı yayınlarının ücretini artırırken, Anadolu Üniversitesi ders kitabı basamadı.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kâğıt ve baskı maliyetlerindeki yükselişden dolayı kitap basımını sonlandırdı. Üniversite, yeni öğretim yılında yüzbinlerce öğrenciden aldığı öğretim ücretinin içinde olan kitapları dağıtmazken, kitap isteyen öğrencileri de üniversitenin internet sitesinden satın almaya yönlendirdi.

AÇIKLAMADA BAŞKANLIK SİSTEMİNE ATIF

AÖF yaptığı açıklamada, kâğıt ve baskı maliyetlerindeki yükselme ve bunların öğretim giderine yansıtılmasıyla ortaya çıkacak artışlardan öğrencilerin korunması için kitap basımını sonlandırdıklarını belirtti. Yönetim değişikliğine de atıfta bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Ülkemizde yeni yönetim sistemine geçişin beraberinde getirdiği ve devam etmesi beklenen yoğun mevzuat değişiklikleri sebebiyle basılı malzemeler güncelliğini hızla yitirmektedir.

Kâğıt ve baskı maliyetlerindeki yükselme ve bunların öğretim giderine yansıtılmasıyla ortaya çıkacak artışlardan öğrencilerimizi korumak ve kamu kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmak amacıyla 2018-2019 öğretim yılından itibaren öğrencilerimize basılı kitap vermek yerine, Anadolum e-Kampüs Sistemi aracılığıyla sunulacak olan dijital kitaplar ve e-öğrenme malzemelerimiz kullanılacaktır. Hâlihazırda 275 TL olup basılı kitaba devam edilmesi durumunda 350 TL’nin üzerine çıkması kaçınılmaz olan öğretim gideri 225 TL’ye düşürülecektir.”

'BEN NASIL ÇALIŞACAĞIM?'

Ankara Keçiören’de oturan Oktay Solak (62); Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ( AÖF)’nde İşletme Bölümü okuyor. AÖF’ün daha önce öğrenim ücreti içinden her öğrenciye kitap verildiğini, engelli ve yoksul öğrencilere de kitapları kargoyla gönderdiğini ama bunun da durdurulduğunu belirten Solak,“ Üniversite çatısı altında 1,5 milyon açıköğretim öğrencisi var. Anormal bir para kazanılıyor. Küçük bir miktarı engelli ve yoksul öğrencilerin kitaplarına aktarılmaz mı?” sordu. Herkesin bilgisayar ve internetinin olmayabileceğini söyleyen ve kitapların verilmemesini eleştiren Solak,“Benim ne bilgisayarım var, ne internetim. Ben nasıl çalışacağım? Kardeşimin bilgisayarı var ama her gün çalışmaya gidemem ki. İşsizim, Belediye bana yardım etmezse aç kalırım. Her halde Ciner’in önünde kendimi yakarım” şeklinde tepki gösterdi.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Sosyal medyadan da öğrenciler, üniversitenin kendilerinden para aldıklarını ama kitap vermediklerini ifade ederek, “ Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerini mağdur ediyor! Kayıt parası ödüyoruz kitap alamıyoruz kitapların her biri ayrı ücretle satılıyor, e-öğrenme platformu üzerinden çalışılacak deniliyor fakat hiçbir platform çalışmıyor” şeklinde tepki gösterdi. Kitapların temini konusunda da sorun yaşadıklarını ifade eden öğrencilerin tepkileri şu şekilde; “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim harçları indirmiş, ders kitabı vermiyor, isteyen tanesi 10 TL'ye İnternetten alabilecekmiş. Yav arkadaş ben kitabı elime almadan, altını çizmeden, üstüne not almadan çalışamam ki? Ayrıca sistemde her kitap basılı halde yok” 

“Açıköğretimde işler çığrından çıkmış. Hem benden kayıt parası alıp hem de kitapları ücretle satmak ne demek? Üstelik bütün kitaplar da yok. Telefon uygulamasında da kitaplar yok. Evde bilgisayarım yok. Ben nereden ders çalışacağım şimdi?” 

“Anadolu Üniversitesi de tezgâha dahil mi?Burada 4.bölümü okumak üzere kayıt yaptırdım.Şimdiye kadar ücretsiz verilen kitaplar artık verilmeyecek!Almak isteyen siteden paralı sipariş edebilecek! Madem öyle neden aynı kayıt ücretini ödüyoruz?”

“Anadolu üniversitesi kitaplarını temin etmek deveye hendek atlatmak gibi oldu. Bana sorulmadı mesela online kitap mı basılı kitap mı? Herkesin bir çalışma zevki var benim motivasyonuma limon sıkıldı resmen.”

DAHA FAZLA