Alevi kadınlar sempozyumu yapıldı

Alevi kadınlar sempozyumu yapıldı

Alevi hakları ve eşit yurttaşlık mücadelesi yürüten kurumlar tarafından, 10-11 Kasım tarihlerinde bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, Alevi kadınların güncel ve tarihsel durumuna dair önemli değerlendirmeler yapıldı.

Mehmet Fırat Öksüz - Mersin

Mersin'de Alevi kadınlar tarafından düzenlenen sempozyumda, Alevilikteki kavramlar ve Alevi kadınların tarihsel süreçteki konumları tartışıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri tarafından, "Tarihsel Süreçte Alevi Kadınlar ve Alevi Kadın Olma Deneyimlerini Konuşuyoruz" başlığıyla düzenlenen sempozyumda, kadın mücadelesinde Alevi kadınların yeri ve tarihsel süreçteki konumları üzerine konuşmalar yapıldı.

İki gün süren sempozyuma, DAD Eş Başkanı Selda Güneş, Akademisyen Bedriye Poyraz, Mersin Cemevi Üyeleri Zeynep Kaya, Aysel Demir, Bedia Çaka ve PSAKD Mersin Şube Yöneticisi Elif Taşar konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda ayrıca Kadının Türküsü adlı belgeselin gösterimi de yapıldı.

ALEVİLİKTE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

Akademisyen Bedriye Poyraz, "Tarihsel Süreçte Alevi Kadının Konumu" başlıklı konuşmasında, Alevi kadınların kadın mücadelelerini çok iyi bilmesi gerektiğini belirterek, "Alevi kadınların mücadelesine en büyük zararı veren şeylerden biri, Alevi inancında kadın ve erkeğin eşit olduğu iddiasıdır. Kadınlar inanç anlamında erkeklerle eşit olsalar dahi toplumsal hayatta bu durum böyle değil. Özellikle kırsal alanda yaşayan Alevi kadınların omuzlarında çok ağır yükler varken, Alevilikte kadın ve erkeğin eşit olduğunu söyleyemeyiz." dedi.

'ALEVİLİĞİN ÖZÜ CİNSİYETLER ÜSTÜ BİR İNSAN OLMAKTIR'

Sempozyumun ikinci günü Alevilik kavramını tartışan kadınlardan Gülşen Türk, "Kadın erkek eşitliği Alevilikte biçim olarak farklı olsa da ikisi 'Can'  kavramı altında birleşir. Aleviliğin özü cinsiyetler üstü bir insan olmaktır. 'Can' olmak  için kadın erkek eşitliğinin sağlanması şart" şeklinde konuştu.

Türk’ün ardından konuşmasını yapan Ruken Bayram ise, eş ve eşitlik kavramı tartışılırken, Alevi kurumlarında kadınlara ayrı bütçenin olmadığını belirterek, "Kadınlar karar mekanizmalarında yer alamıyorlar. Bunu aşmak için kadınların arasındaki dayanışmanın kuvvetlenmesi gerek" dedi.

DAHA FAZLA