Albayrak: Türkiye'nin IMF Planı Yok

Albayrak: Türkiye'nin IMF Planı Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yabancı yatırımcılara, 'IMF ile bağlantıya geçme, işbirliği planımız yok. Halkbank'a ceza beklemiyoruz' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede, "Türkiye zorlukların tamamen farkında, bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız" mesajı verdi. 

Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede önemli mesajlar verdi. Albayrak'ın ilk telekonferansına 6 bin yatırımcı katılırken, telekonferans yaklaşık 45 dakika sürdü. 

'PİYASAYA GÜVENİ ARTTIRMAK İÇİN HER ADIM ATILACAK'

Albayrak, yabancı yatırımcılara ilk olarak "Ülke içi zorlukların farkındayız. Bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız" şeklinde seslendi.

Bakan Albayrak, sermaye kontrollerinin gündemde olmadığına vurgu yaptı. Albayrak, "Sermaye kontrolleri asla Türkiye'nin ajandasında olmayacak. Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir" dedi.

Albayrak, piyasa güvenini artırmak için her adımın atılacağını ifade etti.

Potansiyel bir mali kural üzerinde çalıştıklarını kaydeden Albayrak, "TCMB mali politika ile paralel adımlar atacak. İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi. Vergi yapılandırmalarından önemli gelir bekliyoruz." dedi.

Citi, Deutsche Bank, HSBC ve DOME koordinasyonunda düzenlenen telekonferanstaki konuşmasında Albayrak, Türkiye'nin yüksek kaldıraçlı bir ülke olmadığına dikkat çekerek, 2018 ilk çeyrekte borç/GSYH oranının yüzde 137 olduğunu söyledi.

KAMUDA TASARRUF PLANI HAZIRLIĞI

"Enflasyonu düşürmek en önemli önceliğimiz. Yapısal reformlar önceliklerimiz arasında." diyen Bakan Albayrak, bakanlardan güçlü bir tasarruf planı istediğini de söyledi.

Albayrak, "İddialı tasarruf programı için tüm bakanlara görev verildi. Vergi yapılandırmalarından önemli gelir bekliyoruz" dedi.

Albayrak, para politikasının tek başına enflasyonla mücadeleye yetmeyeceğine değinerek, "Para ve maliye politikası eşgüdümü en önemli gücümüz" dedi.

Albayrak, "Birkaç hafta içinde ek fon kaynaklarını açıklayacağız" dedi.

BANKACILIK SİSTEMİ SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ

Bankacılık sistemine ilişkin açıklamalarda da bulunan Albayrak, "Türk Bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü. Şu an piyasa düzensizliği ile uğraşıyoruz. Bankacılık sisteminin açık döviz pozisyonu yok. Şirketler kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabiliyor" dedi.

Albayrak, yatırımcılara şu an piyasadaki düzensizliklerle uğraştıklarını ancak Türk bankacılık sisteminin güçlü olduğunu ve bankaların açık döviz pozisyonu olmadığını belirtti.

Albayrak, "Halkbank'a ceza verilmesini beklemiyoruz. Gerekirse Halkbank'ın arkasında dururuz" dedi.

KATAR YATIRIM PAKETİ SWAP DA İÇERİYOR

Albayrak, Katar'ın 15 milyar dolarlık yatırım kararına dair detayları da paylaştı.

Albayrak, "Katar anlaşmasının farklı bileşenleri var. Katar yatırım paketi swap kanallarını da içeriyor. Paket, doğrudan yatırımları da içeriyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Albayrak'ın Katar Maliye Bakanı Ali Şerif El-İmadi’nin de hazır bulunduğu, Katar Emiri Temim bin Hamed El Sani ile görüşmesinde 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım kararı çıktığı açıklanmıştı.