AKP'nin Brunson ikiyüzlülüğü: 'Beraat etmedi, hüküm verildi'

AKP'nin Brunson ikiyüzlülüğü: 'Beraat etmedi, hüküm verildi'

AKP'nin Brunson'la ilgili ikiyüzlülüğü sürüyor. Kısa süre önceye kadar yükselen tehdit sesleri, tahliyenin ardından yerini ikna turlarına bıraktı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, serbest bırakılan ABD'li rahip Andrew Brunson'ın beraat etmediğini, mahkemenin mahkumiyet kararı verdiğini söyledi. Gül, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili, " Olayı soruşturan adli mercilerimizdir” dedi.

Erdoğan ve Trump arasında bir ‘kabadayılık’ yarışına dönen Brunson davasıyla ilgili AKP’nin ikna turları sürüyor. Erdoğan’ın “Bu fakir burada olduğu sürece o teröristi alamazsanız” dediği Brunson’ın geçtiğimiz hafta serbest kalıp, ABD’ye dönmesinin ardından AKP’den bir dönem yükselen tehdit sesleri, yerini “yargının bağımsızlığı” ve “sürecin aslında bir başarı olduğu” söylemlerine bıraktı.

BERAATİ VURGULAMA İHTİYACI

Adalet Bakanı Gül,  "Brunson ile ilgili mesele çok tartışıldı. ABD'nin de süreçte yapmış olduğu kabul edilemez açıklamalar oldu. Şu açık ve kesin ki hiçbir şekilde yargılamaları yapan Türk milleti adına karar veren Türk yargısı kararını bunlardan etkilenerek vermiş değildir" ifadelerini kullanan Gül, Brunson’ın beraat etmediğini vurgulama ihtiyacı hissetti.

‘GEREKÇELİ KARAR BEKLENMELİ’

Gül, "Başından itibaren bu süreç başlatılmış ve sonuçlandırılmıştır. Adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı kaldırılmıştır. Bilmemiz gereken bu kişinin beraat etmediğidir. Kararı veren mahkemedir. Mahkeme gerekçeli kararı açıklayınca kararın gerekçesini göreceğiz. Gerekçeli kararı beklememiz gerekiyor" dedi.

‘ADLİ MERCİLER İLGİLENİYOR’

2 Ekim’de, en son Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na girerken görüntülenen ve daha sonra akıbetine ilişkin bilgi alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında da konuşan Gül, "Bir konsolosluk binası herhangi bir yer değildir. Viyana Sözleşmesi'nde nasıl davranılacağı çizilmiştir. Bir idari makam buraya hemen gireceğim diye bir karar veremiyor. Sözleşmede yangın, afet gibi ifadeler var. Adli soruşturma derhal başlatıldı. Konsolosluk binasındaki arama için Suudi devletinin kabulü beklendi. Dışişleri Bakanlığı yazışmalar yaptı. Gelecek cevaplar sonrası inceleme gerçekleştirilebildi. Olayı soruşturan adli mercilerimizdir” açıklamasında bulundu.