AKP’li adaya 'sahtecilik' ve 'ihaleye fesat karıştırma' cezası

AKP’li adaya 'sahtecilik' ve 'ihaleye fesat karıştırma' cezası

AKP Milletvekili Adayı Fırat'a, “İhaleye fesat karıştırmak” ve “Özel belgede sahtecilik” suçlamalarından 10 ay hapis cezası verildi.

AKP Hakkari Milletvekili Adayı Nurettin Fırat’a “İhaleye fesat karıştırmak” ve “Özel belgede sahtecilik” suçlamalarından Hakkari Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 22 Mayıs 2018 tarihinde ceza verildiği öğrenildi.  

Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Hakkari İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Hakkari Üniversite Rektörlüğü’nün "Güvenlik Görevlisi Hizmet Alım" ihaleleri komisyonunda yer alan Fırat, “ihaleye fesat karıştırmak” ve “belgede sahtecilik” ile suçlanıyor.

 ‘GÖREVİMİ YAPTIM, BU SUÇ DEĞİL’

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre yapılan ihalelerle ilgili Hakkari Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 18 kişi arasında AKP’nin Hakkari Milletvekili adayı olan Nurettin Fırat da bulunuyor. Fırat, söz konusu davada yaptığı savunmada, “Ben bu konuda daha önce ifade vermiştim, daha önce verdiğim ifademi tekrar ediyorum. Ben Tarım İl Müdürlüğü’nün 2013/18887 No’lu ihalesinde, ihale komisyon üyesi olarak görev yapıyordum. Esasa ilişkin yazılı savunmamı size sunuyorum. Dosyanın bilirkişiye tevdi edilerek her bir sanığın cezai sorumluluğunun tespit edilmesini istiyorum. Ayrıca iddianamede üzerime atılı isnatta şartnamede bulunmayan belgenin ve idarece istenmeyen, mevzuatta da yer almayan belgenin istenmemesi nedeniyle suç isnadında bulunulmaktadır. Dolayısıyla ben görevimi şartname ve mevzuata uygun olarak yerine getirdiğimden eylemin suç olmadığı kanaatindeyim. Bu bakımdan hakkımda beraat kararı verilsin” ifadelerini kullandı.  

KENDİ KURUMU DA FIRAT'I SUÇLADI

İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ise mahkemeye gönderdiği yazılı beyanda şunlara yer verildi: "11.03.2013 tarihinde açık ihale usulü düzenlenen 2013/18687 kayıt numaralı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne 2013 yılı 17 kişi ile Özel Güvenlik Hizmet Alım ihalesinde; ihaleye katılan ve teklif veren 2 firmanın çok küçük bir farkla neredeyse aynı fiyatı verdiği görülmektedir. İhale komisyonunca aşın düşük sorgulaması sırasında, Kamu İhale Genel Tebliğine göre acente teklifi olan bu teklife ait AXA Sigorta A.Ş Firması Genel Müdürlüğü veya Bölge Müdürlüğü’nden teyit yazısı aranması hükme bağlanmış iken, bu hususun aranmadığı anlaşılmıştır. İhale komisyonu üyesi olan sanık Nurettin Fırat’ın görevlerinin gereğini yapmakta ihmal gösterdikleri ve bu ihaleyi kaybeden firmayı zarara uğrattıkları görülmüştür” dedi.

10 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Kararını veren mahkeme heyeti, 22 Mayıs’ta yapılan yargılama sonucunda Fırat’a 1 yıl hapis cezası verdi. Sanıkların “iyi hali”ni göz önüne alan mahkeme, Fırat’ın bu cezasını 10 aya indirerek hükmün açıklanmasını ise geriye bıraktı.