AKP yine Onur Yürüyüşü'ne saldırdı: Çok sayıda gözaltı

AKP yine Onur Yürüyüşü'ne saldırdı: Çok sayıda gözaltı

Valilik tarafından bu yıl da yasaklanan Taksim'deki Onur Yürüyüşü'ne polis saldırdı. Saldırı sonrası çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Güncelleme 20.46

LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi polis saldırısında beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Üç kişinin Mis Sokak, bir kişinin Cihangir ve bir kişinin de Galatasaray'dan gözaltına alındığı bilgisini verdi.

Güncelleme 20.16

Polis saldırısı ara sokaklarda devam ediyor. Cihangir ve Mis Sokak'ta gözaltılar var.

Güncelleme 19.38

Polis Mis Sokak’ta bekleyenlere saldırdı, polis sokağı ablukaya aldı. 

Güncelleme 19.00

Polis saldırısının ardından Odakule'de bir araya gelen yürüyüşler basın açıklamasını okudu.

Güncelleme 19.00

Polis Mis Sokak’ta basın açıklamasının ardından ara sokaklarda Onur Yürüyüşü yapanlara saldırdı. Yürüyüşçülere, “Burayı boşaltın” diye anons geçiyor. (KaosGL)

Güncelleme 18.18

Onur Haftası Komitesi tarafından hazırlanan basın açıklaması, Mis Sokak'ta okundu.

Güncelleme 18.03

26'ncı İstanbul Onur Yürüyüşü, OHAL koşullarında ve valilik yasaklaması altında yapılmaya çalışıyor. LGBTİ+ yurttaşlar yürüyüş için Taksim Mis Sokak'ta toplanmaya devam ediyor. Taksim'in hemen her giriş çıkışında polis GBT kontrolü yapıyor.

Güncelleme 17.35

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, 18.00’de Taksim’de başlayacak Onur Yürüyüşü öncesi basın açıklamasını yayınladı.

Komite, 18.00’den itibaren Taksim’deki tüm sokaklarda bu basın açıklamasını okuma çağrısı yaparak “Taksim’deyiz, sınırları aşmak konusunda kararlıyız, biz hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"16.sını düzenlemekte olduğumuz Onur Yürüyüşü bu sene üçüncü kez İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Valilik kendisine verilen yetkiyi bir kez daha toplumun belli bir kesimine karşı ayrımcılık uygulayarak suç işledi. Ankara Valiliğinin getirdiği süresiz yasak ve yıllardır Onur Yürüyüşlerine yönelik engeller göstermiştir ki, bu yasaklar eylemlere değil, varoluş biçimlerine yöneliktir. Valiliğin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir. Onur yürüyüşleri tam da bu sebeplerle önemlidir ve yapılmalıdır. Bizleri engellemeye yönelik tüm beyhude çabalara rağmen biz lgbti+’lar onurumuzla buradayız ve bu yasakları tanımıyoruz.

Valiliğin yasak kararında gösterdiği güvenlik bahanesi tek kelime ile komiktir. Yürüyüşlerimiz yasaklanmadan önce on üç yıl boyunca barışçıl bir şekilde düzenlendi. Bu yürüyüşler her geçen sene daha da kalabalıklaştı ve varoluşundan itibaren nefretle yüz yüze yaşayan biz lgbti+’lar için kendimizi güvende hissedeceğimiz ve sesimizi duyurabileceğimiz alanlar açılmasına aracılık etti. Bu barışçıl yürüyüşlerin aksine devletin işlediği nefret suçları, polis şiddeti ile yadsınamaz bir biçimde görünür hale geldi.

Bizler her yıl olduğu gibi bu yıl da burada, bu sokaklardayız. Kahkahalarımız, bağırışlarımız ve sloganlarımız hala bu sokaklarda yankılanıyor.

Binlerce insanın katıldığı ve görünürlüğümüzü kutladığımız yürüyüşlerimizi çok özlüyoruz. Bugün burada varoluşumuzun verdiği onurla ve onurumuzun verdiği güçle bizlere sınırlar çekmeye çalışanlarla alay ediyoruz.

Sizleri de hepimize kimliklerimiz, yönelimlerimiz, varoluşlarımız, bedenlerimiz, dilimiz, arzularımız ve bizi biz yapan her şey üzerinden sınırlar çekmeye çalışanlarla alay etmeye çağırıyoruz. Bizler, kendi sınırlarımızı aşarken ve özgürleşirken, büyüyoruz. Sınırsız, cinsiyetsiz alanlarımızı sokaklara genişletiyoruz. Bizi önce sınırlar içerisine hapsedip gettolaştıran, ardından kendi alanlarımızdan bizi uzaklaştırmaya, dönüştürmeye çalışanlara karşı geliyoruz: Taksim’den vazgeçmiyoruz.

Şimdi, tam buradan; Taksim’den Tekirdağ’da devletin transfobik hukuk sınırları içerisinde tutsak bırakılmış Buse’yi de selamlıyoruz. Buse 26 gün önce kendisine dayatılan beden sınırlarına dur dedi ve ölüm orucuna başladı. Bu vesileyle bir kere daha devletin bize getirdiği yasakların ve hukuksal engellerin politik olduğunu ve bizleri varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini haykırıyoruz.

Sadece bizler değil, tüm coğrafya tek adamın iradesi altında sınırlandırılmışken bütün coşkumuzla ve enerjimizle buradayız ve herkese güç oluyoruz. Tek adam rejimine karşı verilen mücadelenin bizler olmadan başarıya ulaşamayacağını toplumun tüm kesimlerine hatırlatıyoruz.

Taksim’deyiz, sınırları aşmak konusunda kararlıyız, biz hiçbir yere gitmiyoruz. 26. Onur haftamız hepimize kutlu ve mutlu olsun."

VALİLİK YİNE YASAKLAMIŞTI

İstanbul Valiliği, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü “oluşabilecek muhtemel olumsuzlukları” gerekçe göstererek yasaklaması üzerine açıklama yapan Onur Haftası Komitesi, yasaklara rağmen yürüyüşün gerçekleşeceğini açıklamıştı.

18.00’da başlayacak olan eylem öncesi polis İstiklal Caddesi üzerindeki pekçok sokağa girişi kapatırken cadde üzerinde TOMA’lar beklemeye başladı.

DAHA FAZLA