AKP sağlıkta şiddetten de fırsat çıkardı: Ülkede hekimliği yasaklıyorlar!

AKP sağlıkta şiddetten de fırsat çıkardı: Ülkede hekimliği yasaklıyorlar!

AKP'nin bugün Meclis'e 'sağlıkta şiddeti engellemek' iddiasıyla sunduğu kanun teklifi, çözüm üretmekten uzak bir düzenleme olurken, iktidarın bu konuyu da fırsata çevirmek istediğini gözler önüne serdi.

Tugay Candan - @TugayCandann

AKP kendi politikaları sonucunda artan sağlıkta şiddeti fırsata çevirmeye çalışıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ‘sağlıkta şiddeti engellemek’ iddiasıyla sunulan torba kanun teklifi, sağlıkta şiddet konusunda caydırıcı olmak bir yana, ülkede hekimliği yasaklayacak maddeler içeriyor.

Torba kanunun 5’inci maddesinde “Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ya da gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan tabipler veya diş tabiplerinin meslek icralarına ilişkin kurallar getirilmektedir” ifadeleriyle yer alan düzenleme, AKP’nin muhalif ya da sadece işini yaparak iktidarı zor durumda bırakan hekimlerin, mesleğini icra etmelerini yasaklıyor.

HEKİMLERE TÜM KAPILAR KAPATILIYOR

Maddenin devamında “Bunların sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşları veya muayenehanede çalışabileceği ve düzenledikleri raporların yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınamayacağı öngörülmektedir” denilirken bu düzenleme, güvenlik soruşturmasını geçemeyen bir hekimin 2 yıl özel ve işyeri hekimliği dahil hiçbir şekilde çalışamayacağını ifade ediyor.

Hekimler, 2 yılın sonunda ise yine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da kamu kuruluşlarıyla anlaşmalı özel hastanelerde çalışamazken, tüm özel hastane acil servislerinin SGK anlaşmalı olduğu düşünüldüğünde, mesleğini icra edeceği hiçbir mecra kalmıyor.

TABİP ODALARINDA GENÇ KALMAYABİLİR!

Bu düzenleme ayrıca tıp öğrencilerini de etkiliyor. Tıp öğrencisinin fikirlerini ifade etmesinin önünü kapatan düzenleme, yurt dışında hekimliğe ilgiyi arttırırken, tabip odalarında ise genç doktor ve tıp öğrencilerini ‘yok etme’ seviyesine getirebilir.

DAHA FAZLA