AKP, güvenlik soruşturmasına takılan doktorlarla ilgili geri adım attı

AKP, güvenlik soruşturmasına takılan doktorlarla ilgili geri adım attı

AKP'nin güvenlik soruşturmasına takılan ve KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışmasını engelleyen yasa teklifinin 5. maddesinin görüşmelerinde AKP geri adım attı.

AKP'nin sağlıkta şiddeti önlemeyi de içeren “Sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi”nin güvenlik soruşturmasına takılan ve KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışmasını engelleyen 5'inci maddesi bugün komisyonda görüşülüyor.

Komisyon görüşmelerine AKP'nin yasa teklifini protesto eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) temsilcileri de katıldı. Muhalefet tarafından yasa teklifinin "en kritik" maddesi olarak görülen 5'inci madde ile güvenlik soruşturmasına takılan ve KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimleri sadece SGK ile anlaşması olmayan kurumlarda çalışabilecek.

Gergin geçen komisyon görüşmelerinde HDP, 5'inci maddenin anayasanın 2, 10,11,18,38 ve 48'inci maddelerine aykırı olduğu ve maddenin "Türkiye'deki hekimlerin büyük çoğunluğu açısından çalışma hakkını fiilen imkansız hale getirdiği, adaletsiz ve hukuksuz olduğu" gerekçesiyle tasarının tamamen kaldırılması için değişiklik önergesi verdi.

HDP VE CHP'DEN TASARININ GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN DEĞİŞİKLİK ÖNERGELERİ

HDP'nin değişiklik önergesinin gerekçesinde, maddenin hekimlerin hem anayasadan kaynaklı hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) kaynaklı çalışma hakkını tamamen ortadan kaldıracağı ve hekimleri işsizliğe sürükleyeceği belirtildi. Ayrıca SGK ile anlaşması olmayan özel kuruluşların neredeyse hiç olmadığı belirtilerek, madde ile güvenlik soruşturması sonucu devlet kurumlarında çalışamayan hekimlerin iş olanaklarının ortadan kaldırılmak istendiği belirtildi. CHP de maddenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle teklifin tamamen kaldırılması yönünde değişiklik önergesi verdi.

AKP GERİ ADIM ATTI

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre AKP, maddenin güvenlik soruşturmasından geçemeyenlerin SGK ile anlaşması olmayan yerlerde çalışabilmesi ile ilgili bölümüne ilişkin değişiklik önergesi verdi. Önergede, güvenlik soruşturmasına takılanların SGK anlaşması olan yerlerde çalışabilmesinin önünün açılması istendi.

AKP, önergenin gerekçesinde, "Güvenlik soruşturması sebebiyle göreve alınmayanlara yönelik sınırlamanın kaldırılması ve dolayısıyla bunların tüm özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmelerine imkan verilmektedir" ifadelerine yer verdi. Değişiklik önergesinin onaylanıp onaylanmayacağı komisyonda yapılacak oylamayla belli olacak. Ancak söz konusu değişiklik ihraçları kapsamıyor. 

DAHA FAZLA