AKP faturayı eğitime kesti: Okulların ihtiyaçları vatandaşın cebinden çıkıyor

AKP faturayı eğitime kesti: Okulların ihtiyaçları vatandaşın cebinden çıkıyor

Krizde ilk faturanın kesildiği eğitimde, kayıt dönemi veliler için oldukça zor geçiyor. Öğrencinin okul masraflarındaki artışa, bu da yetmezmiş gibi okullardan istenen "bağışlar" ekleniyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

AKP'nin piyasacı politikalarının sonucunda eğitim git gide paralı olurken, kriz koşullarında okul masraflarıyla birlikte emekçi çocukları için eğitim daha da zor hale geliyor.

İktidarın eğitim alanında en çok övündüğü konulardan biri olan "kayıt parasının kaldırılması" yıllardır farklı şekillerde velilerden alınmaya devam ediliyor. İktidarın eğitim bütçesini yıldan yıla azaltarak devlet okullarına yardımları kesmesiyle, okulların ihtiyaçları vatandaşların cebinden karşılanıyor.

İHTİYAÇLAR VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKIYOR

İşte bu örneklerden biri de Pendik Velibaba Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde yaşanıyor. Okula kayıt için başvuran öğrenci velilerine, okulun ihtiyaçlarının olduğu bir liste veriliyor. Bu listede yazanlar alınmadan, öğrencinin okula kaydı yapılmıyor.

9 maddelik listede 100 liralık posta pulu, 6 top kaliteli A4 kağıdı, 10 adet silinebilir akıllı tahta kalemi, 4 adet akıllı tahta silgisi, 2 paket şeffaf dosya (100'lü); 2 paket telli dosya, bir kutu toplu iğne gibi araç gereçler yer alıyor.

DİĞER OKULLARDA DA İSTENİYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir veli, eğitim politikalarından şikayet ederken, hemen her okulda bu listelerin verildiğini söyledi. Veli, "İşte devlet okullarının getirildiği son nokta. Sadece bu okul değil, genelde okulların tümünde aynı şeylerin istendiğini biliyoruz" dedi.

İLK FATURA EĞİTİME KESİLMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından krize karşı alınacak 'önlemler' konusunda ilk olarak eğitime yapılan harcamalarda kesintiye gidilmişti.

 

DAHA FAZLA