Af Örgütü: ‘Ahlak polisi’nin lağvedildiği iddialarına aldanmayın

Af Örgütü: ‘Ahlak polisi’nin lağvedildiği iddialarına aldanmayın

Uluslararası Af Örgütü, “İran'da "ahlak polisinin" lağvedildiğine ilişkin haberlere aldanmayın” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, son dönemde İran'dan gelen "ahlak polisinin" lağvedildiğine ilişkin haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

Af Örgütü, dün (6 Aralık) yaptığı açıklamada, İranlı yetkililerin bu konudaki "muğlak ve çelişkili açıklamalarının uluslararası toplumu kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet konusunda yanıltmaması gerektiğini" belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Heba Morayef, konu ile ilgili açıklamasında, İran Başsavcısı Cafer Muntazeri'nin 3 Aralık tarihli açıklamasına atıfla, şu değerlendirmeleri paylaştı:

‘İRANLI YETKİLİLER SUÇU BİRBİRİNE ATIYOR’

"Başsavcının açıklaması kasten muğlak ve kadınlara ve kız çocuklara karşı zorunlu örtünme uygulamasını katı bir biçimde yürürlükte tutan hukuksal ve siyasi altyapıya değinmeyen bir açıklama.

"'Ahlak polisi'nin yargıyla hiçbir ilgisi olmadığını söylemek, on yıllardır kadınların ve kız çocuklarının, haklarını ihlal eden ayrımcı nitelikteki zorunlu örtünme yasaları kapsamında suçlu sayılmasının yargı eliyle tasdiklendiği gerçeğini çarpıtıyor.

"İran yetkilileri, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddetin bu aşırı biçimine karşı İran'da ve küresel çapta ifade edilen öfke karşısında sorumluluktan kaçmak için suçu birbirine atıyor.

‘İRAN'IN GÖZ BOYAMASINA İZİN VERMEYİN’

"Uluslararası toplum ve küresel medya İran yetkililerinin göz boyamasına izin vermemeli.

"Zorunlu örtünme, İran'ın güvenlik ve idare birimlerinin kadınları keyfi gözaltı ve tutuklamaya maruz bırakmasına ve saçlarını örtmedikleri takdirde hastanelere, okullara, devlet dairelerine ve havaalanlarına erişimlerini engellemelerine izin veren Ceza Kanunu'nda ve diğer yasalar ve düzenlemelerde yerleşik bir kuraldır.

"Bu yasa ve düzenlemelerin yürürlükten kaldırıldığı güne kadar, Mahsa (Jina) Amini'nin gözaltına alınması ve gözaltında ölümüne yol açan şiddetin aynısı diğer milyonlarca kadını ve kız çocuğu hedef almaya devam edecek.

‘PROTESTOCULAR YENİ BİR SİSTEM DE TALEP EDİYOR’

"İran'daki protestocuların sadece 'ahlak polisi'nin lağvedilmesini değil, temel insan haklarına ve özgürlüklere saygı gösteren yeni bir siyasi ve hukuki sisteme geçişi de talep ettiğini akılda tutmak önemli.

"Ülkenin dört bir yanına yayılan halk ayaklanması, İran halkına yönelik on yıllardır süregelen baskılara karşı ülke çapındaki öfkeyi yansıtıyor. Bu baskılar, çok sayıda insanın her gün yalnızca özgürlük, demokrasi ve insan hakları istediği için hukuksuzca öldürülmesiyle sonuçlanmaktadır."

NE OLMUŞTU?

İran Başsavcısı Cafer Muntazeri 3 Aralık 2022'deki bir basın toplantısında, "Ahlak polisinin yargıyla hiçbir ilgisi yok ve geçmişte hangi birim tarafından kurulduysa o birim tarafından kapatıldı" dedi.

Ardından, "Yargı insanların toplum içindeki davranışlarını düzenlemeyi sürdürecek" diyerek, zorunlu başörtüsü yasaları kapsamında kadınların bedenleri üzerindeki denetimin devam edeceğine işaret etti.

Devlete bağlı medya kuruluşları ertesi gün, "İran'daki hiçbir resmi makam ahlak polisinin lağvedildiğini doğrulamadı" şeklinde haberler yaptı.

İran'ın "ahlak polisi," İçişleri Bakanlığı'nın yetki alanındaki polis gücünün bir alt koludur. Başsavcı'nın yargıyı "ahlak polisi"nden ayrı tutmaya çalışan açıklamasına rağmen, İran Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca polis memurları, savcının denetimi ve talimatıyla gözaltı ve sorgulama yapabilen "yargı yetkilisi" olarak değerlendiriliyor.