ABD Büyükelçiliği'nden Saldırı Açıklaması

ABD Büyükelçiliği'nden Saldırı Açıklaması

ABD’nin Ankara Büyükelçiğine kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı. Kurşunlardan birisi güvenlik kulübesine isabet etti. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Bu sabah saat 05.00 sıralarında Atatürk Bulvarı üzerinde seyir halinde olan ve plakası henüz belirlenemeyen bir otomobilden ABD Büyükelçilik binasına önünde ateş açıldı. 4-5 el silah sesinin duyulduğu saldırıda güvenlik görevlilerinin bulunduğu kulübeye mermi isabet etti.

Aracın, bulvar üzerinden Cinnah Caddesi istikametinde kaçtığı tespit edildi.

BÜYÜKELÇİLİKTEN AÇIKLAMA

Saldırıya ilişkin olarak ABD Büyükelçiliği'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu sabahın erken saatlerinde ABD Büyükelçiliği'nde bir güvenlik olayının gerçekleştiğini teyit edebiliriz. Herhangi bir yaralanmayla ilgili herhangi bir raporumuz yok ve ayrıntıları araştırıyoruz. Türk ulusal polisine hızlı yanıtları için teşekkür ediyoruz."

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği'nden ABD Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı haberlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"20.08.2018 günü saat 05.30 sularında, Atatürk Bulvarı üzerinde seyreden beyaz renkli bir araç içinden, kimliği henüz tespit edilemeyen şahıs veya şahıslar tarafından, ABD Büyükelçiliği nizamiyesine doğru 6 el ateş edilmiştir.

Yapılan ilk incelemeler sonucunda, 3 adet merminin demir kapıya ve camlı bölüme isabet ettiği, herhangi bir can kaybının olmadığı anlaşılmıştır. Olaya ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

AKP SÖZCÜSÜ: YAPILAN SALDIRI PROVOKASYONDUR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Büyükelçiliği'ne yapılan silahlı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Yapılan saldırı açık bir provokasyondur" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıya ilişkin bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu açıkça bir kaos yaratma girişimidir. Türkiye güvenli bir ülkedir ve bütün yabancı misyonlar kanunların güvencesi altındadır. Olay soruşturulmaktadır ve en kısa sürede aydınlatılacaktır” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırıyla ilgili, "Olayla ilgili bütün ayrıntıları elde etmeden bir şey söylemek yanlış olabilir. Provokasyon mudur yoksa adli bir vaka mıdır arkadaşlarımız, bütün birimlerimiz yoğunlaşmış durumdalar. Arkadaşlarımız çözdükten sonra gerekli açıklamayı yapacaklardır" açıklamasında bulundu.

VALİLİKTEN GÖZALTI AÇIKLAMASI

Ankara Valiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin, "Silahlı saldırı olayını geçekleştirdikleri değerlendirilen Ahmet Ç. ve Osman G., olayda kullanılan 9 mm çapında tabanca ve 06 BDP 502 plakalı araç ile birlikte yakalanmışlardır" açıklamasını yaptı.

HÜKÜMETE TEŞEKKÜR

Zanlıların yakalanmasının ardından ABD Büyükelçiliği'nden bir açıklama geldi. "İki kişinin hızlı bir şekilde yakalanmasını sağlayan Türk hükümetine teşekkür ederiz" denilen açıklamada, "Türk hükümetinin bize sağladığı destek ve korumayı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri de kullanıldı.