AB ve ABD'den Türkiye açıklaması

AB ve ABD'den Türkiye açıklaması

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Türkiye'deki darbe girişimini ele almak üzere Brüksel'de toplandı. 

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Türkiye'deki darbe girişimini ele almak üzere Brüksel'de toplandı. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte basın açıklaması yapan Mogherini, "AB olarak Türkiye'ye anayasal düzenin tamamen gözetilmesi çağrısı yapıyoruz; ülkede hukukun üstünlüğünün hakim olmasının önemini hatırlatıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Mogherini, idam çağrılarını ve hükümetin bu konudaki tavrını değerledirerek "Hiçbir ülke idam cezası ile AB'ye giremez" diye konuştu.

KERRY: TÜRKİYE İDDİA DEĞİL KANIT SUNMALI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, "Türkiye'nin seçilmiş liderliğinin yanında duruyoruz. Ancak Türkiye’ye aynı zamanda ülkenin demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne saygı duyacak standartları koruması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Hükümete darbe girişiminin ardından düzeni geri getirme konusunda "çok ileri gitmemesi" şeklinde bir çağrı yapan Kerry, “Suçluların adalete teslim edilmesini tabii ki destekliyoruz; ancak, aynı zamanda bunun çok ilerisine gidecek aşamaya gelinmemesi uyarısı yapıyoruz” dedi.

John Kerry aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye Fetullah Gülen’i iade etmesi yönündeki çağrısına değinerek, “ABD’nin ülkeye iade taleplerini değerlendirdiği resmi bir süreci var; Türkiye iddialar değil kanıtlarla gelmeli” ifadelerini kullandı.