75. Venedik Film Festivali Başladı

75. Venedik Film Festivali Başladı

75'incisi düzenlenen Venedik Film Festivali başladı, büyük ödül 'Altın Aslan' için 21 yapım yarışıyor. Festivale Türkiye'den 3 film katılıyor.

Venedik Film Festivali, Ryan Gosling başrolünde oynadığı Damien Chazelle'in "First Man" filmi ile açıldı. Açılış töreninde İngiliz aktris Vanessa Redgrave'e 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' takdim edildi. Berlin ve Cannes ile dünyanın en prestijli üç büyük film festivalinden biri olarak gösterilen ve bu yıl 75.si düzenlenen Venedik Film Festivali'ndeki büyük ödül 'Altın Aslan'a aday 21 yapım bulunuyor.

"La La Land" filmi ile 2017'de 'En İyi Yönetmen' dalında Oscar ödülü kazanan Chazelle'in yeni filmi First Man, Ay'a ayak basan ilk insan Neil Armstrong'un hikayesini konu alıyor. Film, basın gösteriminde olumlu tepkiler alsa da, 'Altın Aslan' için bir çok iddialı yapım yarışıyor.

YARIŞMA BÖLÜMÜNDE AĞIR TOPLAR

11 gün sürecek Venedik Film Festivali'nin yarışma bölümünde bu sene çok sayıda ağır top var. ABD'li kült sinemacılar, Joel ve Ethan Coen kardeşler, "The Ballad of Buster Scruggs” adlı bir western ile Altın Aslan yarışında.

"Roma” isimli aile destanı ile Meksikalı Alfonso Cuaron da festivalde boy gösterecek. Geçen yıl eleştirmenlerin gözdelerinden olan "Call Me by Your Name” adlı aşk hikayesine imza atan, Venedik'e ise 1970'lerden "Suspiria” adlı korku filminin yeniden çekimi ile gelen İtalyan yönetmen Luca Guadagnino da öne çıkan sinemacılar arasında.

Yarışma bölümünde Fransız yönetmenler Jacques Audiard ve Olivier Assayas, Yunan Yorgos Lanthimos, Macar László Nemes, İngiliz Mike Leigh ve ABD'li Julian Schnabel'in son filmleri de merakla bekleniyor.

SADECE BİR KADIN YÖNETMEN

Jüri başkanlığını ‘The Shape of Water’la geçen yıl Altın Aslan kazanan Meksikalı yönetmen Guillermo Del Toro'nun üstlendiği ana yarışta, erkeklerin ezici bir çoğunluk oluşturduğu 21 aday arasındaki tek kadın yönetmen, Avustralyalı Jennifer Kent. Festival bu yönden Del Toro'nun kendisi dahil bir çok sinemacıdan eleştiri aldı.

Geçtiğimiz sene 'Altın Aslan' ödülünü kazanan Guillermo Del Toro bu yıl jürinin başkanlığını üstleniyor.

Altın Aslan’ın diğer bağımsız Amerikalı adayları, “The Mountain” ile Rick Alverson; Natalie Portman’lı “Vox Lux” ile Brady Corbet ve Willem Dafoe’in Vincent Van Gogh’u yorumladığı “At Eternity’s Gate” ile Julien Schnabel.

TÜRKİYE'DEN ÜÇ FİLM KATILIYOR

Festivale Türkiye’den katılan üç film bulunuyor. ‘Yozgat Blues’ ve ‘Uzak İhtimal’ filmleri ile dikkatleri üzerine çeken Mahmut Fazıl Coşkun’un yeni filmi ‘Anons’ festivalin Ufuklar bölümünde gösterilecek.

Festivalde kendisine yer bulan bir başka film ise Emre Yeksan'ın yeni filmi 'Yuva'. Film, Biennale College kapsamında izleyici buluşacak. Aynı seçki de yayınlacak olan bir başka proje olan ve Deniz Tortum'un yönettiği 'Selyatağı' ise Venice Sanal Gerçeklik bölümünde gösterilecek.

Del Toro başkanlığındaki dokuz kişilik jürinin kararı festivalin kapanış gecesi olan 8 Eylül'de açıklanacak.

DAHA FAZLA