4,8 milyon çocuk depremlerden etkilendi

4,8 milyon çocuk depremlerden etkilendi

Türkiye'de her 5 çocuktan biri; depremden psikolojik, fiziksel ya da sosyal olarak etkilendi.

Maraş merkezli depremlere ilişkin IPA tarafından hazırlanan rapora göre 4,8 milyon çocuk, depremlerden etkilendi. Çalışmanın detayları aktarılırken, çocuklara yönelik psiklojik desteğin uzun dönemli olması gerektiğinin altı çizildi.

Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA), 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından çocukların depremden etkilenme durumuna ilişkin bilimsel çalışma başlattı. Türkiye genelinde uzman çocuk doktorları tarafından yapılan çalışmada 4,8 milyon çocuğun depremdene tkilentiği belirlendi. Çalışmanın sonucuna göre Türkiye'de her 5 çocuktan biri; depremden psikolojik, fiziksel ya da sosyal olarak etkilendi.

IPA Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü ve IPA, çocukların doğal afetlerden 3 şekilde etkileneceğini vurguluyor. Bunlar; fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak oluyor. 6 Şubat depremlerinde bunların 3'ünü birden gördük. Burada en önemli konu psikolojik olarak etkilenmeleri" dedi.

'ÇOCUKLAR, 6 AYA KADAR TRAVMA YAŞAYABİLİYOR'

Hasanoğlu, çocuklarda sürecin 6 ay sonra dahi kendini gösterebildiğini vurgulayarak, "Üzerinde durulan konu şu; çocuklardaki travma sonrası stres bozukluğu yaklaşık 6 ay kadar devam edebilmekte. Bir çocuk 2-3 ay geçtikten sonra 6 aya kadar bu travmaları yaşayabiliyor, aniden etkileri ortaya çıkabiliyor. Bundan dolayı hepimize çok görev düşüyor. Bu çocuklara en büyük destek psikolojik destek olmak. Bizler 6 ay kadar çocukları gözlemlemek durumundayız. Depremden şu ana kadar yaklaşık 3 ay geçti. Üzerinde durmamız gereken önemli konu; çocuklara defalarca aynı konuyu hatırlatmamak. Bir çocuğun sürekli olarak deprem görüntüleri ile baş başa bırakılması aynı sahnelerin tekrar tekrar hatırlatılması değil, çocukların bir an önce hayata kazandırılması için onlara motivasyon, psikolojik olarak destek verilmesi şeklinde davranılması gerektiğini belirtiyoruz" diye konuştu.

'PSİKOLOJİK DESTEK, UZUN DÖNEMLİ BİR İŞ'

Hasanoğlu, bölgeye yapılan desteklerin devamlılığının önemine dikkat çekerek, "Depremin ilk gününden bu yana hepimiz kenetlenerek bu çocukların psikolojik olarak toparlanabilmesi için onlara moral ziyaretleri düzenledik, hediyeler gönderdik. Biliyorsunuz futbol maçlarından oyuncaklar gönderildi. Çok güzel birliktelik örneği sergiledik. Burada önemli olan bunun sürdürülebilirliği. Birkaç defaya mahsus şekilde çocukları psikolojik olarak destekleyip birden sahadan çekilirseniz orada bir boşluk yaşanır. Bu uzun dönemli bir iş, sürdürülebilir şekilde bu çocukların psikolojilerine destek vermek gerekiyor. Çocuklarda depremin psikolojik etkisi; kaygı ya da kaygı bozukluğu şeklinde belli ediyor. Bu da kendini daha çok heyecanlanmaları, korkmaları, her gün yaptıkları aktivitelere devam edememeleri, istekli şekilde yaptıkları aktivitelerde geri kalma şeklinde gösteriyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

DAHA FAZLA