3'üncü havalimanı direnişinde 2. gün

3'üncü havalimanı direnişinde 2. gün

3. havalimanı inşaatında son yaşanan iş cinayetinin ardından dün sabah eyleme başlayan işçilerin direnişi 2. gününde.

İleri Haber

AKP'nin seçim malzemesi olan, daha önce sık sık iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen 3'üncü havalimanı inşaatında, son yaşanan iş cinayetinin ardından işçiler dün sabah itibariyle iş bırakma eylemine başladı.

Jandarma, işçilerin kaldıkları odalara sabaha karşı baskın düzenledi ve işçileri gözaltına aldı. Jandarmanın gözaltılarına rağmen 3'üncü havalimanı direnişi 2. gününde de devam ediyor.

GÜNCELLEME 21.24

Akşam saatlerinde şantiyede gözaltına alınan arkadaşlarıyla dayanışmak için eylem yapan işçilerden 15 kişinin daha gözaltına alınıp Arnavutköy Jandarma Karakolu'na götürüldüğünü öğrenildi. İnşaat-İş Sendikası'nın Twitter hesabından paylaşılan bilgilere göre 15 işçi daha gözaltına alındı.

Aynı saatlerde sabah gözaltına alınan işçilerden bir kısmının ise serbest bırakıldığı öğrenildi.

 

GÜNCELLEME 20.40

Gözaltına alınan işçilerin avukatlarının verdiği bilgilere göre 17 işçinin hangi karakolda tutulduğu bilinmiyor. Avukatlar, ailelerinin nerede olduğunu bilmedikleri işçilerin isim listelerini jandarmaya ilettiğini fakat 17 işçinin nerede tutulduğuna dair net bir bilgi alamadıklarını iletti. İşçilerin yerini paylaşmayan jandarmanın ise "Bunların içinden sadece 2'si bırakılacak, diğerleri burada olsa da olmasa da serbest bırakılmayacak" dediği öğrenildi.

GÜNCELLEME 19.50

Sabaha karşı şantiyeye yapılan baskınla gözaltına alınan işçilere jandarma gözetiminde sağlık kontrolü yapıldığı belirtildi. Tek sıra halinde dışarıya çıkarılan işçiler doktorla bire bir sağlık kontrolünden geçmeden, jandarmanın yanında ayaküstü muayene ediliyor.

GÜNCELLEME 16.26

Sabah saatlerinde şantiyeye yapılan baskınlarda gözaltına alınan işçi sayısıyla ilgili İnşaat-İş Sendikası sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre gözaltına alınan toplam işçi sayısı 543.

Güncelleme 15.31

İnşaat-İş Sendikası'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 3. havalimanı şantiyesinde bir iş kazasının daha meydana geldiği aktarıldı. Yapılan paylaşımda iki işçinin yaralandığı ve durumlarının ağır olduğu belirtildi.

GÜNCELLEME 13.44

Milletvekili Erkan Baş, Arnavutköy Jandarma Karakolu önünde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Herkes biliyor, havalimanını sadece uzaktan ve dışarıdan görenler tarafından bile çok yalın bir biçimde ortaya çıkan bir gerçek var ki burada insanlık dışı koşullarda, en ağır baskının, en ağır sömürünün, en ağır çalışma koşullarının uygulandığı kişiler mahkum edilmiş durumda. Çok uzun süredir devam eden bu insanlık dışı çalışma koşullarını, son zamanlarda özellikle 29 Ekim'deki açılış törenine yetiştirmek üzere katmerlenmiş durumda. Arkadaşlarımız hiçbir hakkını alamıyorlar, her tür baskıya maruz kalıyorlar, daha fazla çalışmaya zorlanıyorlar.

Bunun karşılığında hepimizin, bu ülkede yaşayan herkesin yapması gereken en doğal şeyi yapıyorlar: Alın terinin, emeklerini, çoluk çocuklarının ve kendilerinin rızıklarının karşılığını istiyorlar. Bu talepleri yanıt bulmayınca da doğal olarak hep birlikte iş bırakarak bir tavır sergiliyorlar. Hepimizin bildiği gibi en doğal işçi hakkıdır, en doğal insan hakkıdır bu yaptıkları şey ve o andan itibaren gerek yönetimin, gerekse bu yönetimin arkasında durduğunu bildiğimiz iktidarın işçilere yönelik şiddetli bir saldırısı var.

Bakın burada maalesef yine kara bir leke ortaya çıktı, dünya tarihine geçen bir şey var. 400'ün üzerinde, 500'ün üzerinde olduğu söylenen gözaltı... Bir şantiyede çalışan işçiler en insani taleplerini dile getirdikleri için, bunu işçi kardeşleriyle birlikte dile getirdikleri için gözaltına alınmaya başladılar..."

Güncelleme 13.16

Arnavutköy Jandarma Karakolu'nda tutulan işçilerin görüntüleri ortaya çıktı.

Güncelleme 12.30

Sabaha karşı yapılan koğuş baskınlarında işçilerin odalarının kapılarının nasıl kırıldığına ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

GÜNCELLEME 12.08

Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikası, "Havaalanı işçileri yalnız değildir" şiarıyla, İstanbul Kadıköy Khalkedon Meydanı'nda saat 19.00'da basın açıklaması düzenleyecek.

GÜNCELLEME 11.38

Milletvekili Erkan Baş, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Arnavutköy Jandarma Karakolu'nda dışarıdan görülen tüm odaların işçilerle dolu olduğunu söyledi. Baş, işçilerin bir kısmının Arnavutköy'de bulunan karakola sığmadığı için Eyüp'e ve Maslak'a götürüldüğünü ifade etti.

 

GÜNCELLEME 09.59

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, sosyal medya hesabından işçilerin karakola götürüldükleri servis araçlarının fotoğrafını paylaşarak şirket, jandarma ve polisin işbirliğine dikkat çekti.

GÜNCELLEME 09.50

Kampın içinden 3'üncü havalimanı inşaat işçilerinin mesajını ileten Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, "Gece yarısı koğuş kapıları kırılarak arkadaşlarımız gözaltına alındı. Bugün arkadaşlarımız zorla, baskıyla çalıştırıyorlar ama bu uzun sürmez. Gözaltılar akşama kadar bırakılmazsa eylemlerimiz şiddetlenerek sürecek" dedi.

GÜNCELLEME 09.09

Şantiye alanına giden heyette bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gözaltına alınan işçilerin ve sendikacıların Arnavutköy, Hasdal ve Eyüp karakollarında tutulduğunu; toplamda 600'e yakın işçinin gözaltında olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 09.05

İnşaat-İş Sendikası, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sendikanın örgütlenme sorumlusu Deniz Gider ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Yusuf Yılmaz'ın da gözaltına alındığını duyurdu.

GÜNCELLEME 08.38

HDP İstanbul Milletvekili ve TİP Kurucu Meclis Üyesi Erkan Baş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sabaha kadar süren operasyonlarda yüzlerce işçinin gözaltına alındığını söyledi. 

GÜNCELLEME 08.02

HDP’li ve CHP'li vekiller şantiye alanına giriş yaptı. HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Zeynel Özen, Ali Kenanoğlu, Erkan Baş, Eş Genel Başkan Yardımcıları Günay Kubilay ve CHP'li Ali Şeker, tüm engellemelere rağmen işçilerin odalarına ulaştı.

[ih2]

HDP İstanbul'un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre milletvekili heyetinin gözaltına alınan işçilerin durumlarını görüşmek üzere Arnavutköy jandarma karakolundaki yetkililere ulaşmaya çalışmasına rağmen gözaltılara dair bilgilendirme yapılmak istenmiyor.