38. İstanbul Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

38. İstanbul Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

İKSV tarafından düzenlenen 38. İstanbul Film Festivali ödülleri Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 38. İstanbul Film Festivali ödülleri Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Uluslararası Altın Lale ödülüne Sinek Kuşu layık görülürken, Ulusal Yarışma’da Altın Lale’yi Emin Alper imzalı Kız Kardeşler kazandı.

38. İstanbul Film Festivali Ödülleri, 16 Nisan Salı gecesi Rahmi M. Koç Müzesi’nde yapıldı. Yazar ve programcı Yekta Kopan’ın sunuculuğu üstlendiği gecede Uluslararası ve Ulusal Altın Lale ödüllerinin yanı sıra, Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik ödülleri takdim edildi. Ödül töreninde ayrıca Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ödülleri, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, Sinemada İnsan Hakları Ödülü ve Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülleri’nin kazananları da açıklandı.

ULUSLARARASI YARIŞMA ÖDÜLLERİ

Başkanlığını We Need to Talk About Kevin ve You Were Never Really Here gibi etkileyici filmlere imza atan Lynne Ramsay‘in üstlendiği 38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jürisinde Kanadalı yönetmen Philippe Lesage, ödüllü oyuncular Damla Sönmez ile Moe Dunford ve Berlinale Avrupa Film Marketi direktörü Matthijs Wouter Knolyer aldı.

İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için bu yıl 10 ülkeden 12 film yarıştı. Altın Lale’yi bu yıl, Bora Kim’in Sinek Kuşu – House of Hummingbird adlı filmi kazandı.

Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü ise Suhaib Gasmelbari‘nin yönettiği Ağaçlardan Bahsetmek – Talking About Trees’ye verildi.

ULUSAL YARIŞMA ÖDÜLLERİ

Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale Ödülü için bu yıl 9 film yarıştı. Ulusal Yarışma jürisi yönetmen, yazar ve senarist Ümit Ünal başkanlığında toplandı. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri; oyuncu Derya Alabora, oyuncu Alican Yücesoy, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ve yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu. oldu.

Ulusal Yarışma jürisi; En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verdi.

Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale’yi Emin Alper imzalı Kız Kardeşler filmi kazandı.

Ulusal Yarışma’da Jüri Özel Ödülü’nü Emre Yeksan‘ın yönettiği Yuva kazanırken, Mansiyon’u Barış Atay‘ın yönettiği Aden kazandı.

En İyi Yönetmen ödülü, Kız Kardeşler filmiyle Emin Alper‘e verildi.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Kız Kardeşler filminin başrollerini üstlenen Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel ve Helin Kandemir paylaştı.

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Yuva filmindeki rolüyle Kutay Sandıkçı kazandı.

En İyi Senaryo Ödülü’nü Görülmüştür filmiyle Serhat Karaaslan kazandı.

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü Yuva filmiyle Jakub Giza kazandı.

En İyi Kurgu Ödülü’nü Görülmüştür filmiyle Ali Aga kazandı.

En İyi Özgün Müzik Ödülü Kız Kardeşler filmiyle Giorgos ve Nikos Papioannou’ya verildi.

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

İstanbul Film Festivali’nin kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli filmleri izleyiciyle buluşturmak amacıyla başlattığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 11 film yer aldı. Filmleri kısa film yönetmeni Umut Subaşı, oyuncu Esme Madra ve oyuncu Halil Babür‘den oluşan jüri değerlendirdi.

En İyi Kısa Film Ödülü’nü Gökalp Gönen‘in Avarya adlı filmi kazandı.

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

Türkiye’de belgesel üretimine uzun yıllardır ilgi gösteren İstanbul Film Festivali’nin, belgesel sinemayı ve sinemacıları desteklemek amacıyla başlattığı Ulusal Belgesel Yarışması’nda bu yıl 11 film yarıştı. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde Melek Ulagay Taylan, Diana Näcke ve Didem Pekün yer aldı.

En İyi Belgesel Ödülü Rena Lusin Bitmez‘in yönettiği Tanrı Göçmen Çocukları Sever Mi, Anne? filmine verildi. Mansiyon ise Aylin Kuryel ve Fırat Yücel imzalı Baştan Başa‘ya verildi.

SİNEMADA İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

İstanbul Film Festivali’nde geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da, “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde gösterilen filmlerden birine, Sinemada İnsan Hakları Ödülü verildi. Jüri üyeleri Florin Şerban, Adrian Figuero ve Nihal Koldaş 10 filmi değerlendirdi. Enrique Castro Ríos’n yönettiği Aralık’ta – Decembers, Sinemada İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, Eurimages tarafından verilen para ödülüyle destekleniyor.

#DİŞİL HAZ – #FEMALE PLEASURE ise Mansiyon’a layık görüldü.

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

İstanbul Film Festivali’nde, 2013 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bir ödül veriliyor. Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı 6 ilk filmin aday olduğu Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlinale Forum bölümünün program yöneticisi ve küratörlerinden Anna Hoffmann, yönetmen Banu Sıvacı ve oyuncu Elit İşcan yer aldı.

FIPRESCI ULUSLARASI, ULUSAL VE ULUSAL KISA FİLM ÖDÜLLERİ

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI İstanbul Film Festivali kapsamında üç ödül veriyor. Ulusal, Uluslararası ve Ulusal Kısa Film yarışmalarındaki filmleri değerlendiren jürinin başkanlığını Victoriia Smirnova yaptı. Jüride Smirnova’ya Elaine Guerini, Margarita Chapatte, Nada Azhari Gillon, Angelo Mitchievici, Okan Arpaç ve Ruggero Calich eşlik etti.

FIPRESCI Ödüllerini Uluslararası Yarışma’da Suhaib Gasmelbari’nin yönettiği Ağaçlardan Bahsetmek – Talking About Trees, Ulusal Yarışma’da Emin Alper imzalı Kız Kardeşler, Ulusal Kısa Yarışma’da Deniz Tekin’in yönettiği Gümüş filmleri kazandı.

DAHA FAZLA