'3000'den fazla gazeteci işsiz kalacak'

'3000'den fazla gazeteci işsiz kalacak'

BİK tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle gazetelerde çalıştırılması gereken asgari kadro sayısı azaltıldı.

Basın İlan Kurumu (BİK) ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre yaygın gazetelerde çalıştırılması zorunlu muhabir sayısı yediden altıya düşürüldü. Yerel gazetelerde ise dört olan zorunlu muhabir sayısı üçe düşürüldü. 

SEKA’nın satılmasıyla kağıtta dışa bağımlı olma hali, döviz artışından en çok etkilenen sektörün yayıncılık olmasına neden olmuştu. Birçok yayınevi, dergi ve yerel gazete fiyat artışına gitmiş, sayılarını azaltmak zorunda kalmıştı. BİK tarafından yapılan bu değişiklikle fatura yine emekçiye kesilmiş oldu.

ASGARİ KADROLARDA AZALTMA

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, yaygın gazeteler ile yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir olan gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü); bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri); bir haber müdürü (istihbarat şefi); altı muhabir ve iki yazar bulundurmaları zorunlu olacak. Daha önce zorunlu muhabir sayısı yediydi.

YEREL GAZETELER DE ETKİLENECEK

Yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışında, Kurum şubesi bulunan diğer illerdeki gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü); bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri); üç muhabir ve bir yazar bulundurmaları zorunluluğu getirilerek zorunlu muhabir sayısı burada da azaltılmış oldu. 

'SEKTÖRDEKİ İŞSİZ ORANI ARTACAK'

BİK'in bu kararı sonrasında Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından (TGS) bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada BİK’in ilan verilebilecek yayın organında asgari çalışan sayısının 7’den 6’ya çekilmesi eleştirilerek, “Kâğıt sektöründe yaşanan kriz nedeniyle bir süredir zor durumda olan gazeteler için Basın İlan Kurumu'nun aldığı 'çalışan sayısını' düşürme kararı çözüm değildir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti,

“Bu karar Türkiye medyasında hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi yeni sorunları da beraberinde getirecektir. Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan alan yaklaşık 1200 gazeteden birer kişinin işten çıkartılması, 1200 işsiz gazeteci daha demektir. Zaten işkolları arasında yüzde 30’luk oranla en yüksek işsize sahip olan sektörümüzde bu rakam daha da yukarı çıkacaktır.

'3000'İN ÜZERİNDE İŞSİZ GAZETECİ...'

Ayrıca KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları uyarınca Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programından yararlanan gazetelerin en fazla iki kişi olmak kaydıyla aynı program kapsamında istihdam ettikleri kişileri bu Yönetmeliğin 65 ve 78 inci maddelerinde belirtilen 'nitelikleri taşımasalar dahi asgari fikir işçileri kadrosunda çalıştırabilmelerine olanak sağlandı' kararıyla da nitelikli, mesleği gazetecilik olan 2’şer kişinin daha işten atılması toplamda bu süreçte işten atılan gazeteci sayısını 3000’in üzerine çıkartacaktır”

KRİZLE İLGİLİ ÖNERİ

TGS açıklamasında ayrıca BİK'e krizle ilgili önerilerde de bulunuldu.

Öneriler şöyle:

- Zorunlu çalışan sayısı değil zorunlu sayfa sayısı azaltılmalı

- İlan ücretlerine en az yüzde 50 oranında zam yapılmalı