3. havalimanı işçilerinin duruşmasına katılım çağrısı

3. havalimanı işçilerinin duruşmasına katılım çağrısı

İş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarına karşı eylem yaptıkları için tutuklanan 3’üncü havalimanı işçilerinin Aralık’ta başlayacak davaları öncesi GOP Adliyesi önünde bir açıklama yapıldı. 5 Aralık’ta görülecek ilk duruşmaya katılım çağrısı yapılırken, İnşaat İş Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu, savcıları görevlerini yapmaya ve gerçek suçluları yargılamaya çağırdı.

3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, kötü çalışma koşullarına karşı eylem yaptıkları için 56 gündür tutuklu olan 31 havalimanı işçisi için Gaziosmanpaşa (GOP) Adliyesi önünde açıklama yaptı. GOP Adliyesi’nde görülecek ilk duruşmaya çağrı amacıyla yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Zeytinburnu Belediyesi'nde çalışırken “güvenlik soruşturması” gerekçe gösterilerek ihraç edilen Kenan Güngördü de destek verdi. “Hakkını isteyen işçileri değil sorumluları yargılayın, tutuklu 3’üncü Havalimanı işçilerine özgürlük” pankartının açıldığı eylemde, sık sık “Tutuklu işçiler serbest bırakılsın” ve “İnşaat işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı.

‘TUTUKLAMALAR SİYASİ KARARIN SONUCUDUR’

3’üncü havalimanının (İstanbul Havalimanı) işçilerin can ve bedenleri üzerine kurulduğunu dile getiren HDP’li vekil Kaya, “3’üncü havalimanı şantiyesinde eylem yapanların tutuklanması siyasi bir kararın sonucudur. İktidar, aldığı bu siyasi kararla bir korku imparatorluğu yaratmaya çalışıyor. Havalimanında yaşananları meclise taşımamıza rağmen hiçbir cevap alamıyor oluşumuzun nedeni siyasi kararlardır” dedi. Kaya, duyarlı tüm vatandaşları işçilerin 5 Aralık’ta görülecek olan duruşmasını takip etmeye ve işçilerle birlikte olmaya çağırdı.

 ‘EKMEK PARASI İÇİN ORADAYDI’

Tutuklu bulunan Anıl Deniz Gider’in annesi Sevim Gider de, çocuğunun hiçbir suçu olmadığını belirterek, “Kapıları kırıp çocuklarımızı tutuklayanlar yargılanmalı. Benim oğlum ekmek parası için, arkadaşlarının hakkını aramak için oradaydı. Bu tutuklamalarla bizi yıldıramazlar. Ben çocuğumun arkasında, dimdik ayaktayım” dedi.

‘AİLELER AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ’

3’üncü havalimanı inşaatında çalışan işçilerin insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlandığını ifade eden İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Acu ise, işçilerin çalışma koşullarına karşı direnişe başladığı 14 Eylül gününden bu yana çalışma koşullarında hiçbir değişikliğin yapılmadığını söyledi. İş cinayetlerini durdurmak ve insanca koşullarda çalışmak isteyen işçilerin tutuklandığını hatırlatan Acu, 2 aydır tutuklu bulunan 31 işçi ailesinin açlığa ve susuzluğa mahkum edildiğini söyledi. İşçilerin her gün ölümle yüz yüze çalışmaya zorlandığına dikkat çeken Acu, “3’üncü havalimanı şantiyesinde çalışmalar jandarma ve polis kontrolünde sürdürülüyor. Yemekhanelerde, servis ve yatakhanelerde sağlıksız ve kötü koşullar aynen devam ediyor. 6 aya yakın alacakları olan işçiler, bunu dile getirdiklerinde 6 ay dolmadan kıdem tazminatları ve alacakları ödenmeksizin işten çıkartılıyorlar” diye konuştu.

‘SAVCI GERÇEK SUÇLULARI YARGILAMALI’

İşçilerin haklarını savundukları için tutuklandığını ve suçlu olmadıklarını dile getiren Acu, “Kuzey ormanlarını ve sulak alanları yok edenler, katliamlara yol açanlar, izin verenler, İGA patronları, AKP genel başkanı ve görevlerini yapmayan ilgili bakanlar, gerçek suçlulara göz yumanlar, aklayanlar gerçek suçludur ve suç işlemeye devam etmektedir. Bizler gerçek suçluları teşhir etmeye devam edeceğiz. Savcıları görevlerini yapmaya ve gerçek suçluları yargılamaya çağırıyoruz” dedi. (MA)