2018'de vizyona giren 10 politik film!

2018'de vizyona giren 10 politik film!

Sinema Kolektifi tarafından hazırlanan ve 2018'in ilk yarısında vizyona girmiş politik filmlerin listesini okuyucularımıza sunuyoruz.

10 - THE POST

Steven Spielberg’in yönetmenliğini yaptığı film; basın özgürlüğüne ihtiyacımız olan bu günlerde, basının görevinin ne olduğunu bizlere hatırlatıyordu. Film; tarihe “Pentagon Papers” olarak geçen belgelerin, yayımlanması sürecini anlatıyordu.

9 - FOXTROT

İsrail Kültür Bakanlığı tarafından, devleti ve orduyu kötü göstermekle eleştirilen Foxtrot; savaşın yarattığı tahribata odaklanırken, sert bir militarizm eleştirisine soyunuyordu.

8 - ZİRVE

Şili’de yapılan Petrol Zirvesi’ne katılan Arjantin Başkanı’nın etrafında gelişen olayları anlatan film, politikanın zirvesinde dönen dolapları ve siyasi oyunları başarılı bir şekilde aktarıyordu.

7 - AHLAT AĞACI

Kimilerine göre Nuri Bilge Ceylan’ın en politik filmi olarak bulunan Ahlat Ağacı, ülkemizin önemli sorunları üzerine (din, faşizm ve milliyetçilik üzerine ) izleyenleri düşünmeye sevk ediyordu.

6 - VELAYET

Bir velayet davası ile çarpıcı bir şekilde açılan film, erkeğin giderek artan şiddetine karşı koymaya çalışan bir kadının hikayesine dönüşüyordu. Film, kadına karşı şiddet üzerine son yılların en önemli filmlerinden biri olmayı başarıyordu.

5 - PARAMPARÇA

Fatih Akın’ın son filmi Paramparça, ırkçılık üzerine evrensel bir tartışmayı konu alıyordu. Film, kocasını nazi sempatizanlarının bombalı saldırısında kaybeden bir kadının adalet ve intikam yolculuğuna odaklanıyordu.

4 - TAKSİM HOLD'EM

Ülkemizin son yıllarda yaşadığı en önemli olaylardan biri olan Gezi Direnişi’ne odaklanan film, 31 Mayıs 2013 gecesi bir evde poker oynamak üzere bir araya gelen insanlar üzerinden yaşananları sorguluyordu.

3 - HAKARET

Orta Doğu halklarının yıllardır süren savaşlar sonucunda yaşadığı travmaları anlatan film, toplumsal hafıza ve tahammülsüzlük üzerine önemli sözler söylüyordu.

2 - PERVANE

Taliban kontrolündeki Afganistan’da bir kız çocuğunun yaşadıklarının anlatıldığı film; Orta Doğu’da yaşananlara, gericiliğe ve savaşa dair çarpıcı bir animasyon olmayı başarıyordu.

1 - KÖPEK ADASI

Köpeklere tahammül edemeyen bir belediye başkanının, onları bir adaya sürgün göndermesi üzerine köpeğini kurtarmak üzere yola çıkan bir çocuğun hikayesi. Hayvan hakları, faşizm, diktatörlük ve bu rejime sorgusuz sualsiz biat eden bir halk. Tanıdık ama umutlu bir hikaye.


 

Kaynak: 2018’de Vizyona Giren 10 Politik Film
 

 

 

DAHA FAZLA