15 yeni JES ihalesi: Gökçeada ve Bozcaada tehlikede!

15 yeni JES ihalesi: Gökçeada ve Bozcaada tehlikede!

Bozulmamış doğasıyla turistlerin gözdesi olan Gökçeada ve Bozcaada'da jeotermal enerji aranması için ihale kararı verildi.

Atıkları ve saldığı gazlar nedeniyle bulunduğu bölgelerde tarıma ve bitki örtüsüne zarar veren, havayı kirleten Jeotermal Enerji Santrali (JES) için Gökçeada ve Bozcaada’ya göz dikildi. Bozulmamış doğasıyla turistlerin gözdesi olan Gökçeada ve Bozcaada'da jeotermal enerji aranması için ihale kararı verildi.

Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ‘15 adet jeotermal enerji arama sahası ile 2 adet kaynak işletme alanının ihaleye çıkartılacağı' belirtildi. Bu alanlar içerisinde, daha önce JES’e karşı mücadele veren Ayvacık Gülpınar’la birlikte Bozcaada ve Gökçeada gibi önemli turizm bölgeleri de yer alıyor. Farklı bölgelerle birlikte toplam alan 28 bin 453 hektar. Cittaslow unvanını olan Gökçeada ile Bozcaada'nın da ihale içinde olması tedirginlik yaratıyor.

'BU İHALE TAM ANLAMIYLA BÜYÜK BİR TALAN DEMEK'

Gürpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Gönül Işık, Gürpınar’da 5 köyün ortasına yapılmak istenilen JES’e karşı mücadele etmeye başladıklarını söyledi. Kapı kapı dolaşarak halkı JES’lerin zararlarına karşı bilgilendirdiklerini kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buralar bizim nefes aldığımız yerler. Bu ihale tam anlamıyla büyük bir talan demektir. Çanakkale’ye büyük haksızlık. Biz başka bir JES şirketine karşı mücadele ettik. 'Konu şuan hala temyizde' derken başımıza bir de bu geldi.”

'SUYUMUZU DA HAVAMIZI DA KİRLETTİRMEYECEĞİZ'

Birgün'den Demet Sargın'ın haberine göre 27 Şubat’ta Çanakkale genelindeki tüm çevre derneklerinin söz konusu ihaleye karşı ortak bir basın açıklaması yapmaya hazırlandıkları bilgisini veren Işık, Gürpınar’ın kuzeyinde bulunan Tuzla’daki JES’ler nedeniyle zaten zor durumda olduklarını, oradaki JES’lerin bile Gürpınar’daki ağaçları kuruttuğunu söyledi. Işık, sözlerini “Biz zeytincilikle geçiniyoruz. Suyumuzu da havamızı da kirlettirmeyeceğiz” diyerek noktaladı.

DAHA FAZLA