Ak yuppieler ve rejimin adamları

Aslında hepiniz tanırsınız onu.

Kendisi bir Osmanlı torunu. Yarım yamalak da olsa Arapça bilir. Yine de kimileyin ortaya dökülen derin “resource”lerine, kurduğu hayreti mucip “connection”larına bakılırsa İngilizce biliyor da olabilir. Belki de welcome, yes, no, white sea(!) gibi “hayata tutunma” sözcükleri dışında pek de bir şey bilmeyen Reis’ini üzmemek için dil konusunda ketum davranıyor olabilir.

O, Özallı yılların parlak “yuppielerine” benzemez.(1)

O daha ziyade bir Ak-yuppie. Şatafat ve ihtişamın, tüketimin ve markanın her türüne olan hakimiyetine karşın “maneviyatlı”, hisli, harbi ve icabında delikanlıdır, adamdır. Hislidir çünkü kan donduran pür liberal fikirlerine rağmen elinde Chivas Regal viskiyle değil ayranla boy gösterir. Harbi ve delikanlı oluşu, yeni evlendiği karısı için “terliğimi ayağıma getirir” diyen popçuları aratmayacak ölçüdedir.

Junior Reis’in titreşimli penis yüzüğü çarşaf çarşaf faş olsa da O, modernizme, onun uhrevi olana gölge düşürmesine katlanamaz. Ağzından köpükler saçarak, “alnının çatını” göstere göstere höykürür. Bu hallerine bakılırsa anlattığı şeyin hıyar turşusu tarifi olmadığı sanılabilir.

Modernizme düşman dediysek öyle uzun boylu düşünülmesin. Hem nalına hem mıhına deyip bir sosyal medya fenomeni, bir twitter “bug”ı da bizatihi kendisidir. Kemalizm ve onun manevi hatıramızda yarattığı derin yara konusunda çok hassastır sevgili “bug”ımız. Yine de en gözde nefret nesnesi olarak solculara küfretmezse uykusu tutmaz.

Dahası maazallah Özal’ın MBA dereceli “elit” yuppielerinden biri olmadığını da gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bunda, tam olarak bir üniversiteyi bitirmeye gerek duymayan o yüksek personanın,  “dava adamlığının” etkisi olmuştur büyük ihtimalle. “Büyük düşün” diyen bir ilahi uyarıcı burada devreye girmiş olmalı.

MBA, elde viski, golf kulübü üyeliği OUT, büyük düşünen, biraz Arapça bilen,“insta”ya ayranlı foto koyan, okçu sportif “dava adamlığı” IN!

O bir “dava adamı” dediysek öyle hapisler, işkenceler filan düşünülmesin! Kendisi bir köşe yazarı, en olmadı TV programında kadrolu yorumcu ya da vekile danışmandır. Velhasıl kendisi bir BAY MÜHİM’dir. Bay yeni rejim adamı, bu al yanaklı ak-yuppie kıt bilgisini, aşırı düzeydeki cehaletini ve tabi ki örselenmiş dev personasını, konspiratif tarih tezleriyle örter. Deniz Gezmiş’i de o bilir, Amerikalı CIA şeflerini de…

Evet bildiniz, kendisi bir “bit yeniği” uzmanıdır. Tezlerini döktürürken, “kaynım bana asıldı” sekansındaki reality showlara taş çıkarır. Bir heyecan, bir adrenalin, alimallah eliniz ayağınız boşalır. Sonra sayar, 82 Kahire derken 83 Şam…

Twitter bug’ı, “bit yeniği uzmanı”, tükürükler saçan Bay Mühim’in yine mühimliğine yakışır bir diğer özelliği de kesif bir kadın düşmanlığıdır. Ona kalsa “medeni kanun” bir devlet zulmüdür. (2) Boşandığı karısıyla, çocuklarıyla ilişkisini sosyal medyadan “ölüm tehditi” ile kurmakta hiçbir çekince görmez. Öyle ya bir babanın önündeki HİÇBİR engel geçerli değildir! (Bu çemkirmenin Müftüye nikah yetkisinin yasalaştırılmak istendiği bir dönemde olması da ayrıca manidardır)

“Dava adamı” verasete de, nafakaya da, boşanma kurallarına da, medeni kanuna da “sıkar”.  

Evet rejimin adamları böyle…

Trollünden, köşe yazarına, ak-yuppiesinden, belediye başkanına, junior Reis’ine…Tanıdınız. Rok’u, Tezcan’ı, Eğin’i,İnci’si…tonlarcası.

Buraya kadar anlattıklarımız “lafını etmeye değmeyecek adamlar bahsi” olarak görmemeli. Bunun nedeni, sıkça çeşitli vesilelerle bahsettiğimiz AKP rejiminin içine doğduğu varoluş koşullarıdır her şeyden önce. AKP rejimi, dünya emperyalist-kapitalist sistemi içinde istikrarsızlığın temel belirleyen olduğu, “bağımlı aktörlerin inisiyatif almasına çanak tutan” ve bu anlamda gerici rejimlerin cüretine zemin sağlayan bir yerde hayat bulmuştur.(3) Rejim, doğuş koşullarına damgasını vuran bu karakteristik özelliklerini “taşıyıcılarıyla”, ideologlarıyla, “siyasileriyle” muhtarından köşe yazarına failleriyle yeniden üretmektedir. Dönem, kaotik ve serseri süreçlerse, çılgın rejimlerse, en az bu kadar psikotik unsurla anılmayı hak eden “öznellikler” de işin içindedir. Kifayetsiz muhterisin, zır cahilin yukarı doğru tırmanışında, bir Bay Mühime dönüşmesinde  içeride de bizatihi hükmünü süren aynı “serseri ortamların” rolü vardır.

Kısacası Ak-yuppielerin, yeni prenslerin, rejim adamlarının hayat bulduğu zemin budur.


1- Buradaki Yuppie göndermeleri için bkz, Yuppieler, Prensler ve Bizim Kuşak, Hayri Kozanoğlu, İletişim yay.(1993)

2- http://ilerihaber.org/icerik/yandas-yazar-fatih-tezcan-eski-esini-oldurmekle-tehdit-etti-75788.html

3-Ayrıntı için bkz, Türkiye Komünist Partisi’nin Haziran 2017 Merkez Komite Tezleri