Yön Dergisi'nin 13. sayısı çıktı

Yön Dergisi'nin 13. sayısı çıktı

Yön Dergisi'nin 13. sayısı "İktidarın bekası, düzenin inşası, faşizmin olasılığı" kapağıyla çıktı.

Aylık siyaset kültür ve sanat dergisi Yön'ün 13. sayısı çıktı.

Yön Dergisi'nin 13. sayısı Can Soyer'in Türkiye’nin gündemini iktidarın bekası, rejim inşası ve faşizm olasılığı ekseninde ele alan yazısıyla başlıyor. Ardından Onur Emre’ın Saray Rejimi’nin Kürt kırımını, Kürt siyasetinin yönelimleri ve muhalefetin kanatlarının durumu ile birlikte değerlendirdiği yazısı yer alıyor.

Suriye savaşının 7. yılında Hediye Levent ile yapılan ABD-Türkiye-Suudi Arabistan ekseninin hedeflerine henüz ulaşamadığını gösteren bir röportaj yer alıyor. Zozan Baran Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri ele alırken, yaratılmaya çalışılan anti-emperyalizm algısının dayanaksızlığını gözler önüne seriyor. Erkin Öncan ise Çin’in dünya siyasetindeki ve ekonomisindeki yerini ÇKP’nin yönelimleri ile birlikte değerlendiriyor. Şafak Küçüksezer ise 147. yılını kutladığımız Paris Komünü’nü derginin sayfalarına taşıyor.

Yön Dergisi'nin bu ayki dosya konusu ise “Her dönemin direnenleri: Kadın mücadelesinde yeni evre” başlığını taşıyor. Dosya konusuyla ilgili Meltem Kolgazi dünya kadın hareketinin gündemlerini yeni bir yükseliş dalgası olarak tarif ediyor ve kadın mücadelesinin sınıf mücadelesi ile buluşma ihtimalini tartışıyor. Ebru Pektaş türban konusunu özgürlük ve kadının nesneleştirilmesi açısından incelediği yazısında geçmişe göre daha dinselleşmiş bir toplumda kadın mücadelesinin önceliklerini ele alıyor.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan avukat Selin Nakipoğlu kadına yönelik şiddet konusundaki hukuki süreçleri değerlendirirken, şiddetin cezalandırılmasından önce önlenmesi perspektifinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. İlke Bereketli ise 147. yıl önce yaşanmış devrimci deneyimin, Paris Komünü’nün kadın militanlarını derginin okurlarıyla tanıştırıyor.

Kültür-Sanat sayfaları da Berkay Akbudak’ın Stanley Kubrick hakkındaki yazısıyla başlıyor. Ardından geçtiğimiz ay okurlarla buluşan çalışması vesilesiyle Mehmet Atilla Güler Cem Karaca’yı anlatıyor. Öznur Özkaya ülkemizin önde gelen aydın, yazar ve çevirmenlerinden, aynı zamanda da derginin ilk imzacılarından olan ve geçtiğimiz yaz kaybettiğimiz Ahmet Cemal hocayı anıyor. Bu yıl 150. yaşına giren devrimci edebiyatın ve toplumcu gerçekçiliğin büyük ustası Gorki’yi ise Yunus Başaran yazdığı yazıyla selamlıyor.

Mart ayında doğup Mart ayında hayata veda eden Yuri Gagarin’i Haydar Şahin’den dinliyoruz. Günnur Aksakal ise Antranik Dzarugyan’ın “Çocukluğu Olmayan Adamlar”romanını inceliyor.

 

 

DAHA FAZLA