Yeni restorasyon faciası: 500 yıllık heykel boyandı

Yeni restorasyon faciası: 500 yıllık heykel boyandı

500 yıllık heykeli restore etmek için boyadı. Ortaya pembe yüzlü bir heykel çıktı.

İspanya’da 2012 yılında bir İsa freskini restore etme girişiminin dünya çapında dalga konusu olmasının ardından ikinci bir restorasyon krizi yaşanıyor. Ülkenin kuzeyindeki Estella kentindeki bir kilisede bulunan 16. yüzyıldan kalma Aziz George heykeli, restorasyon sonrası ülkeyi karıştırdı.

Restorasyon için bir resim ve elişleri öğretmeni tutan kilisenin paylaştığı fotoğraflarda, heykelin pembe yüzü ve parlak zırhı dikkat çekti. Kültür yetkilileri kilisenin bu girişimini ‘korkunç’ olarak nitelerken, İspanya’nın sanat koruma kurulu yaptığı yazılı açıklamada “Kültür mirasımıza yönelik saldırılara daha fazla tolerans gösteremeyiz” deyip ekledi: “Bu restorasyonu yapan kişinin bu tür işler için gereken eğitimi almadığı bariz.”

İspanyol haber ajansı EFE’ye göre, kilise başlangıçta heykeli restore etmektense temizlemek istiyordu. Fakat heykelin son durumunu gören yerel yetkililer, kilisenin planlarındaki değişimden haberdar edilmedikleri için öfkeli. Kentin belediye başkanı Koldo Leoz, “Kent konseyi de bölgesel hükümet de bu restorasyon girişiminden habersizdi” dedi.

Heykelin başına gelenler akıllara, 2012’de bir İsa freskini restore etme girişimini getirdi. 2012’deki olayda, kilise cemaatinin yaşlı üyelerinden Cecilla Gimenez fırçasını eline alıp nem nedeniyle hasar gören 19. yüzyıldan kalma sanat eserini onarmaya çalışmış fakat sonuç tüm dünyanın ilgisini çekecek ölçüde kötü olmuştu.Bu girişim o kadar ünlenmişti ki, Zaragoza yakınlarındaki eseri görmeye on binlerce kişi gitti ve Gimenez de sonunda kendi sanat sergisini açtı. (BBC Türkçe)

DAHA FAZLA