Yandaş Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri Arnavutluk'taki projeden çekildi

Yandaş Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri Arnavutluk'taki projeden çekildi

3. Havalimanı’nı işleten konsorsiyumda yer alan yandaş Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri, Arnavutluk’taki Vlora Havalimanı projesinden çekildi.

Kötü çalışma ve yaşam koşullarına karşı 'Köle değiliz' dediği için yüzlerce işçinin gözalltına alındığı ve onlarca işçinin tutuklandığı 3. Havalimanı’nı işleten konsorsiyumda yer alan yandaş Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri, Arnavutluk’taki Vlora Havalimanı projesinden çekildi.

Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre, “Arnavutluk’un dünyaya açılan ikinci kapısı” olarak nitelendirilen Vlora kentindeki havalimanı için geçen yıl masaya oturan Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri, Tiran yönetimi ile anlaşamadı ve ihale sürecinden çekildi.

'YAKIN BİR DÖNEMDE TEKRAR İHALE SÜRECİ BAŞLAYACAK'

Arnavutluk medyası, Altyapı ve Enerji Bakanlığı yakın bir dönemde tekrar ihale sürecini başlatacağını yazdı.

Geçen yıl şubat ayında Türkiyeli şirketlerin oluşturduğu müzakere grubunun görüşmeleri Arnavutluk parlamentosunda onaylanmıştı. 3’lü konsorsiyum, Vlora Havalimanı’nı 20 yıl süreyle yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirecekti. Arnavutluk hükümeti ise yılda 5 milyon olan turist sayısını bu projeyle 5 yılda 10 milyona çıkarmayı hedefliyordu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kurulacak havaalanının 100 milyon euroya mal olacağını ve 2020’de devreye gireceğini açıklamıştı. Ülkenin halen işletmede olan tek havalimanı olan başkent Tiran’daki Uluslararası Rahibe Teresa Havaalanı, Ekim 2016’dan beri Çin konsorsiyumu tarafından işletiliyor.