WSJ: ABD, Suriye'nin kuzeyinde bir Arap gücü kurmayı planlıyor

WSJ: ABD, Suriye'nin kuzeyinde bir Arap gücü kurmayı planlıyor

Wall Street Journal gazetesi ABD’nin Suriye'nin kuzeyinde bir Arap gücü kurmayı planladığını yazdı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bulunan güçlerinin yerine konuşlandırmak üzere Araplardan oluşan bir birlik kurmayı yazdı.

Gazetenin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Başkan Donald Trump'ın kısa bir süre önce atadığı yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Mısır'ın istihbarat direktör vekili Abbas Kamil ile bir görüşme yaptığı kaydedildi.

Görüşmede, Bolton'ın Mısır'ın Suriye'de bir Arap gücü oluşturma çabalarına destek vermesinin konuşulduğu ifade edildi. Habere göre yetkililer, ABD yönetiminin Suriye'nin kuzeyine ilişkin Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerden finansman istediğini ve aynı zamanda Arap ülkelerinden asker göndermelerini talep etmeye hazırlandığını dile getirdi.

Bir yetkili, "Mali destek ve daha geniş anlamda katkıda bulunmaları konusunda Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile temasa geçildi" dedi.

WSJ: BAZI ENGELLER VAR

WSJ'a konuşan bazı askeri yetkililer, ABD askerlerinin yerine bir Arap gücünün konuşlanmasının önünde bazı engellerin bulunduğunu söyledi. BBC Türkçe’nin haberine göre bunların başında Suudi Arabistan ve BAE'nin askeri olarak Yemen'de operasyon düzenliyor olmaları ve Mısır'ın da Suriye hükümetinin kontrolü altında olmayan bir bölgeye güç gönderme konusunda isteksizliğinin geldiğini bildirdiler.

WSJ’nin haberinde, ABD ordusunun bu planın hayata geçirilmesi sürecinde rol alıp almayacağının ise belirsiz olduğu yazıldı.