Üniversite topluluklarının kapatılması TBBM’de

Üniversite topluluklarının kapatılması TBBM’de

Üniversitede faaliyet yürüten öğrenci topluluklarının yasaklanması Meclis’e taşındı.

İleri Haber

Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’ları ile 40 bilim insanının ihraç edildiği Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF); öğrenci topluluklarının da yasaklanması TBMM gündemine taşındı.

Söz konusu yasağı Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan oldu.

“Akademik özgürlüğün ve üniversite özerkliğinin her gün biraz daha aşındırıldığı Türkiye’de öğrencilerin özgür bir bilinçle yetişme koşulları ortadan kaldırılmaktadır” diyen Botan, polisin üniversitelerde adeta kamp kurduğunu, muhalif öğrencilerin en ufak protesto haklarını kullanmasına dahi izin verilmediğini söyledi. Öğrencilere sürekli adli ve idari soruşturmalar açıldığını hatırlatan HDP’li Botan, “Bu nedenledir ki üniversiteler yükselen duvarları, güvenlik bariyerleri, ihraç edilen akademisyenleri ile özgür düşüncenin ve bilimin üretildiği mekânlar olmaktan çıkartılarak fikirlerin baskılandığı, biat kültürünün yerleştirilmeye çalışıldığı çorak mekânlara dönüştürülmeye başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

'HANGİ ŞARTLARI ARIYORSUNUZ?'

“Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF) öğrenci topluluklarına izin verilmemesi de bunun son örneğini oluşturmaktadır” diyen Botan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

“1 - Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF) öğrenci topluluklarına izin verilmemesinin hukuki dayanağı nedir?

2 - Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün kabul edilmesi için öğrenci topluluklarında aradığı şartlar nelerdir? Bu şartlar kim veya hangi birim tarafından hangi kıstaslara göre belirlenmektedir?

3 – Biri dışında bütün öğrenci toplulukların yasaklandığı Siyasal Bilgiler Fakültesine yönelik özel bir hukuk uygulandığı iddiaları doğru mudur?

4 – Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün SBF – Mülkiye’deki öğrenci topluluklarına getirdiği yasaklardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Rektörlüğün söz konusu yasaklamaları bilgisiniz dahilinde midir?

5 – Öğrencilerin özgürce etkinlikler yapamadıkları, görüş beyan edemedikleri üniversitelerin eğitimde kalite yakalamasını mümkün görüyor musunuz?

6 - Akademik özgürlüğün ve üniversite özerkliğinin tamamen ortadan kaldırıldığı yönündeki eleştirilerin dikkate alınıp bunun telafi edilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?”

İLERİ HATIRLATIYOR
Ankara Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı kabul edilen öğrenci topluluklarının listesini yayınlamış, üniversite genelinde toplam 51 öğrenci topluluğunun başvurusunu kabul etmişti. Uzun zamandır üniversite bünyesinde çalışmalarını sürdüren Tiyatro Topluluğu, Mülkiye Bisiklet Topluluğu, Sosyalist Düşünce Topluluğu, Yenilikçi Düşünce Topluluğu, Mülkiye Ekonomi Topluluğu ve Edebiyat Topluluğu’nun başvuruları reddedilirken sadece Mülkiye Gençlik kabul edilmişti.

DAHA FAZLA