'Türkiye neredeyse yatırım yapılamaz gibi gözüküyor'

'Türkiye neredeyse yatırım yapılamaz gibi gözüküyor'

Financial Times'ta yayınlanan habere göre, yatırımcılar Türkiye iştahlarını kaybetmeye başlıyor.

Financial Times’ın Şirketler ve Piyasalar ekinde "Yatırımcılar Türkiye iştahlarını kaybetmeye başlıyor" başlıklı bir haber yayınlandı.

Haberde, Erdoğan'ın Londra'da finans çevreleriyle yaptığı görüşmenin ayrıntıları aktarılıyor:

“Bankalar ve yatırım fonları, üst düzey temsilcilerini Erdoğan'la yemeğe gönderdiğinde muhtemelen Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ülkesine yatırım için güven vermesini bekliyorlardı.

“Ancak yatırımcılar Bloomberg'in Londra Bürosu'nda Pazartesi günü yenen öğle yemeğinden paralarını Türk Lirası'na, hisse senetlerine veya kamu tahvillerine yatırmak için herhangi bir neden kalıp kalmadığını merak ederek ayrıldı.

"Erdoğan'ın mesajı tavizsizdi. Gelecek ay yeniden seçilmeyi uman Cumhurbaşkanı, faiz artırımına kararlılıkla karşı olduğunu net bir şekilde söylemesinin dışında, para politikasını daha sıkı kontrol etmeye niyetliydi. Yatırımcılar, aylardır cumhurbaşkanına imkân tanıyor, Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi ve mali disiplini nedeniyle artan cari açığını ve yüksek enflasyonunu görmezden geliyorlardı. Varsayımları, cumhurbaşkanının faiz artırımına karşıtlığını tekrarlamasına karşın, Merkez Bankası'nın 'doğru şeyi' yapacağıydı."

Financial Times, Erdoğan'ın düşünce kuruluşu Chatham House'da yaptığı özel toplantıya katılan uzmanların da benzer bir şaşkınlık yaşadığını ve cumhurbaşkanının toplantıya katılanlardan "düşük faiz oranlarının düşük enflasyon getirdiğini lütfen öğrenmelerini istediğini" yazıyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, gazete, toplantıya katılanlardan birinin 'Böyle şeyler duyunca cidden merak ediyorsunuz." dediğini, bir diğerinin "Artık umut yok. Artık kimseyi dinlemiyor gibi görünüyor" şeklinde konuştuğunu aktarıyor.

‘FAİZ TEORİSİNE İNANMAYAN BİR ÜLKEYE NASIL YATIRIM YAPABİLİRSİNİZ?

Görüşmeye katılan bir kaynağın “Cumhurbaşkanı temel faiz oranı teorisine inanmazken, bir ülkeye nasıl yatırım yapabilirsiniz? Türkiye neredeyse yatırım yapılamaz gibi gözüküyor” dediğini aktaran gazete, Türkiye’nin meseleye hiç böyle bakmadığını ve hükümet yanlısı bir gazetenin öğlen yemeğini “18 trilyon dolarlık toplantı” başlığıyla duyurduğunu belirtiyor.