TRT'nin taraflı yayını cezasız kaldı

TRT'nin taraflı yayını cezasız kaldı

Tarafsız kamu yayıncılığı yapmakla sorumlu TRT’nin Cumhur İttifakı’nı “kayıran” yayınları cezasız kaldı.

24 Haziran seçimlerine dönük propaganda sürecinde tarafsızlık ilkesini açıkça ihlal eden TRT’nin muhalefet partilerine ve adaylarına yeterince yer vermezken Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha fazla yer verdiğini savunan RTÜK’ün Üst Kurul üyeleri İsmet Demirdöğen'le İlhan Taşçı’nın Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı başvurudan sonuç alınamadı.

Evrensel'in haberine göre YSK Başkanlığı’na şikâyet dilekçesi sunan RTÜK üyeleri, taraflı yayıncılığın sorumlusu olarak gösterdikleri TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in görevden alınmasını, TRT’ye ise yaptırım uygulanmasını istedi. Başvuruyu değerlendiren YSK üyeleri TRT’ye ve Genel Müdürüne herhangi bir yaptırım uygulamama kararı aldı.

KHK GEREKÇESİ

TRT’nin iktidar yanlısı yayın yaptığı itirazına ilişkin herhangi bir yanıt vermeyen YSK,KHK ile yaptırım hakkının elinden alındığını gerekçe göstererek başvuruyu geri çevirdi.

Ret yanıtında, “Radyo ve televizyon yayınlarından eşit olarak yararlanılması konusunda düzenlemeler yasalarımızda yer aldığı halde buna aykırı hareketler 687 Sayılı OHAL kapsamında bazı düzenlemeler yapılması hakkında KHK’nin 10’uncu maddesinin yürürlüğe girmesiyle müeyyidesiz bırakılmıştır. Müeyyidesiz olan bir durumla ilgili kurulumuzun cezai işlem yapması mümkün değildir. Bu nedenle cezai işlem yapılması talebinin reddine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

'ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMELİ'

YSK’nin başvurularına yönelik olumsuz yanıtını BirGün’e değerlendiren RTÜK Üst Kurul üyesi İsmet Demirdöğen, AYM’nin bir an önce KHK’leri iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Demirdöğen, “Ortada bir suç var ve bunun tespitini istedik. Ancak YSK, bu görevini yerine getirmekten kaçındı. Yaptırımsız bırakılmış olmasının arkasına saklandı” dedi. Hukuksuz bir durumun ortada olduğuna dikkati çeken Demirdöğen, “Tek kale maç yapılmasını olanaklı hale getirdiler. AİHM’in bu hukuksuzluğa ‘dur’ demesini bekliyoruz” diye konuştu.

DAHA FAZLA