Terzi Fikri'nin eşi yaşamını yitirdi

Terzi Fikri'nin eşi yaşamını yitirdi

Türkiye’nin ilk sosyalist belediyecilik deneyiminin mimarı Terzi Fikri’nin eşi yaşamını yitirdi.

Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez'in eşi Nurten Sönmez tedavi gördüğü hastanede, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

Sönmez’in çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşama veda ettiği öğrenildi.

Sönmez’in cenazesi yarın (4 Nisan) saat 10.00’da Beylikdüzü Öğretmenler Sitesi'ndeki evinden Fatsa’ya uğurlanacak. Cenaze, 5 Nisan Perşembe günü Fatsa’da yapılacak törenin ardından kaldırılacak.

FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?

Fatsa’da 1979’un 14 Ekim günü yapılan belediye seçimlerini bağımsız aday olan devrimci Fikri Sönmez kazandı.

Sönmez’in başkanlığında ilçenin şehir içi yolları açıldı. Bataklıklar kapatıldı.

Ayrıca ilçede “Mahalle Komiteleri” kuruldu. Yedişer kişilik komiteler sorunları saptıyor, Komite Başkanı Başkan’a iletiyordu. Bunun  kısa süre sonra sorun çözülüyordu. Komiteler devrimci bir yapılanmaydı.

Bunun yanında ilçede işçilik gereken işlerde devrimci gençler öne düşüyorlar, halk da onlara katılıyor, müteahhit elinde aylarca sürecek hafriyatlar, bina yıkımları, yol yapımları sadece bir hafta sonu çalışmasıyla bitiriliyordu.

Başkan Terzi Fikri de, bu “iş alaylarının” önünde yer alıyor, onlarla birlikte sabah alacasından gece karanlığına kadar çalışıyordu.

Bu durumdan rahatsız olan burjuva iktidarının hedef göstermesiyle 11 Temmuz 1980'de ilçeye "'nokta operasyonu'" diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlendi. Aynı gün gözaltına alınan Fikri Sönmez, 12 Eylül sonrası yoğun işkencelere maruz kaldığı cezaevinde 4 Mayıs 1985 günü yaşamını yitirdi.