Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Karlıkaya: Çocuklarımız için, işçi sınıfı için bu mücadeleye devam edeceğiz

Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Karlıkaya: Çocuklarımız için, işçi sınıfı için bu mücadeleye devam edeceğiz

Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Suat Karlıkaya, Cargill Direnişi'nin 404. gününde İleri Haber'e konuştu.

Foto: Arşiv

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Suat Karlıkaya, Cargill Direnişi'nin 404. gününde direnişin son durumunu ve geleceğini İleri Haber'e anlattı.

Cargill işçilerinin direnişlerinde kararlı olduğunu ve haklarını almadan direnişe son vermeyeceğini belirten Karlıkaya, dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Karlıkaya "Bizler çocuklarımız için, işçi sınıfı için bu mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'ÇOCUKLAR İYİ YAŞASIN DİYE BABALAR DİRENİYOR'

Direnişin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Cargill işçileri bugün itibarı ile direnişlerinin 404. gününde. 404 gün önce başlayan bir mücadele bugüne kadar nasıl gelir bunun soruları ve cevapları önemli. Cargill direnişçileri bir slogan ile bu mücadeleye başladılar dediler ki ‘Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor’. Bu mücadeleyi bu güne getirene kadar da çok zorluklarla karşılaşıldı. Çadır kurmalarına izin verilmek istenmedi, İstanbul’a yürürlerken gözaltına alındılar, aleyhlerine ceza davaları açıldı, aileleri bırakın işveren istemiyorsa nasıl işe döneceksiniz diye baskılara karşı koydular. Bu kadar olumsuzluklara rağmen onları mücadeleye inandılar şeylerde vardı. 2014 yılında Karacabey’de bulunan Nestle işçileri işten çıkarılmış bu işçiler 400 gün mücadele edip tekrar işbaşı yapmışlardı.

'EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN BİRİ DAYANIŞMA'

Tabi bu inanca ve bu mücadeleye sebep olan en önemli olan şeylerden birisi de dayanışma. Ülkenin ve dünyanın bir çok yerinden Cargill fabrikasında sendika üyesi olduğu için işten atılan bu işçilere büyük bir destek ve dayanışma sergilendi. İşten çıkarılan bu işçiler önce bu destek ve dayanışmanın sebebini anlayamadı ancak daha sonra anladılar ki bu mücadele sadece kendi mücadeleleri değil bütün işçi sınıfının mücadelesiydi. Nasıl ki Nestle işçileri bir mücadele verip kazanmışlar Cargill işçilerine yol göstermişlerse Cargill işçileri de mücadele edip kazanacaklar ve başka fabrikalarda haksızlığa uğrayan işçilere mücadele etmeleri için bir yol ve bir umut olacak.

Direnişin geleceği üzerine neler söylemek istersiniz?

Tabiî ki Cargill işçileri sadece bu zor şartlarla mücadele etmiyorlar aynı zamanda ülkeyi yönetenlerin işverenler lehine sürdürdüğü tutumda işçi arkadaşlarımız için zorluklar barındırıyor. 2014 yılında bu tür davalar yerelde ortalama 5-6 ay sürerken bugün 13-14 aydan önce yerel mahkemeleri sonuçlandıramıyoruz. Yok arabulucu yok bilir kişi raporu gibi yeni çıkan bir sürü gereksiz şeylerle işçilerin hak arama mücadelesinin önüne zaman gibi bir sıkıntı koyup vazgeçmelerini istiyorlar.

'HER İŞÇİ MÜCADELESİNİN BİR İSMİ VARDIR'

Ancak herkes bilmeli ki Cargill işçileri mücadelelerine moral ve motivasyonları yüksek bir şekilde devam ediyor. Biz biliyoruz ki başka bir fabrikaya gidip çalıştığımızda hakkımızı aramaya çalıştığımızda  yine işten atılacağız yine haksızlığa uğrayacağız. Bizler çocuklarımız için işçi sınıfı için bu mücadeleye devam edeceğiz.

Emek dostlarımızdan bu mücadelenin önemini ve dayanışmanın eksilmeden devam ettirmelerini istiyoruz.

Her zaman dediğimiz gibi her işçi mücadelesinin bir ismi vardır. Cargill direnişi, Sibaş direnişi, Kale kayış direnişi gibi ancak bütün mücadelelerin ortak bir adı var işçi sınıfının mücadelesi ve biz birlik olursak kazanamayacağımız mücadele yoktur.