‘Tebeşir’ filminin yönetmeni: İnatla biz varız dedik

‘Tebeşir’ filminin yönetmeni: İnatla biz varız dedik

KHK ile ihraç edilen öğretmen Özge Astan'ın çektiği “Tebeşir” filmi Kürt Film Festivali'nde gösterilecek.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 7 Şubat 2017'de öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen Özgen Astan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Tebeşir” kısa metrajlı belgesel filmi 8 Mart’ta İstanbul Kürt Film Festivali'nde izleyiciyle buluşacak. Astan'a filmin çekim aşamalarına kendisi gibi ihraç edilen öğretmenler Aynur Barkın ve Seher Darılmaz da eşlik etti.

‘BU FİLME KADAR İZLEYİCİYDİM’

Sinemayla ilişkisinin bu filme kadar izleyici konumunda olduğunu dile getiren Astan, "Beni o noktaya getiren şey gecenin bir yarısı öğretmenlik mesleğimden atılmam oldu. 7 Şubat 2017’de internetten ihraç edildiğimi öğrendim. İhracımın haberinden sonra uzunca bir süre hiç konuşamadım. Kimseye anlatamadım” dedi.

‘SESİMİZ DUYULMADI’

Daha sonra ise KESK’li arkadaşlarıyla birlikte İstanbul’un 3 noktasında eylem yapmaya başladıklarını ifade eden Astan, “Ama sesimiz bir türlü çoğalamadı. Çünkü; korku öyle hakim olmuştu ki toplumda sesimiz duvarlara çarptı. Bizler de Fox Tv, ATV, Cumhuriyet, Milliyet gazetesinin önüne gittik ve buralarda açıklamalarımızı yaptık. Bu süreçte de Belgesel Sinemacılar Birliği'yle tanıştım. STÖ'lere dönük bir atölye çalışması düzenliyorlardı. Eğitimin sonunda da katılımcıların yazdığı bir senaryo desteklenecek ve filmi çekilecekti” dedi. 

‘EYLEMLER SOSYAL MEDYADA YER BULUYOR’

Eylemlerinin basında pek yer bulmamasından kaynaklı sosyal medyayı kullandıklarını ve buraya daha etkili videolar  yüklemek için atölyeye katıldığını söyleyen Astan, “Etkili video çekimini öğrenmek istediğim için bu atölyeye katılmak istedim. Çok verimli, güzel bir atölye çalışması geçirdik. Sonunda da bende cesaret edip bir senaryo yazdım” diye belirtti. 

‘AH ÇEKMİYORUZ, FİLM ÇEKİYORUZ’ 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Astan, “Bizi ihraç ederek; ‘siz öğretmenlik yapamazsınız, siz hiçbir eğitim öğretim kurumunda çalışamazsınız. Yurt dışına çıkamazsınız. Burada ekmek yiyemezsiniz’ dediler. Bu iş aynı zamanda varoluş yani işe yaradığımızı göstermek çabasıydı. Bir taraftan da ayakta kalma çabasıydı. Yani bu filmi çekerken inatla ‘biz varız’ dedik. Hatta film için slogan bile bulduk ‘Ah çekmiyoruz film çekiyoruz’ diye. Bu hashtag ile film çekim çalışmalarını paylaştık” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

DAHA FAZLA