Suriye: İnsanlık suçu işleniyor, işgalciler derhal Afrin'den çekilmeli

Suriye: İnsanlık suçu işleniyor, işgalciler derhal Afrin'den çekilmeli

TSK’nın 20 Ocak’ta cihatçı ÖSO’yla birlikte başlattığı Afrin saldırısı, önceki gün (18 Mart) Afrin kent merkezine girilmesiyle yeni bir boyuta ulaşırken, bölgeden ÖSO’nun dükkan ve evleri yağmaladığı görüntüler yayınlanıyor. Afrin’in işgaliyle ilgili Suriye’den de bugün ilk tepki geldi.

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’e girmesinin Birleşmiş Milletler (BM) misakı ve uluslararası kanunlarla tamamen çeliştiğini belirtirken, Afrin’den derhal çekilme çağrısı yaptı.

Bakanlık, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) gönderdiği mektuplarda; TSK ve ÖSO’nun iki ay boyunca Afrin bölgesine muhtelif tür silahlarla saldırmalarının ardından Erdoğan’ın 18 Mart tarihinde Afrin’i kontrol altına aldıklarını duyurduğunu belirtti.

Saldırı sonucu bölgede birçok Suriye vatandaşının katledildiği ifade edilirken, “Birçok yurttaş da tehcir edilmiştir” denildi.

‘YAPILANLAR SAVAŞ SUÇUDUR’

Bölgede soykırım ve katliamlara ilaveten Suriye vatandaşlarının mallarının yağmalandığı ve yaşam alanlarının havaya uçurulduğuna dikkat çeken bakanlık, yaşananların uluslararası insan haklarına aykırı olduğunu ve tam anlamıyla ‘savaş suçu’ sayıldığının altını çizdi.

‘AKP/SARAY REJİMİ SURİYE’Yİ İŞGAL ETMEK İSTİYOR’

BMGK’nin Suriye’yle ilgili verdiği kararlarda Suriye’nin egemenliğinin yanı sıra halkının ve toprak bütünlüğünün korunması gereğine vurgu yapan bakanlık, AKP/Saray Rejimi’nin komşuluk ilişkileri, insan hakları ve uluslar arası kararları umursamadığını vurguladı. Bakanlık, AKP/Saray Rejimi’nin Halep, Haseke ve Rakka kırsallarında Suriye topraklarını işgal etmeye çalıştığını kaydetti.

Bakanlık bu politikalarla, ABD komutasındaki uluslararası koalisyon güçlerinin saldırıları arasında bir fark görmenin mümkün olmadığını kaydetti.

‘CİHATÇILARA DESTEK NİTELİĞİNDE’

Mektupta ayrıca, AKP/Saray Rejimi’nin bu düşmanca tutum ve politikalarının, bölge halklarının güvenliğini tehdit ettiği gibi, cihatçı teröristlere direkt destek niteliğinde olduğu belirtildi. (Suriye Arap Haber Ajansı - SANA)