Suriye Doğu Guta'yı tamamen almak üzere

Suriye Doğu Guta'yı tamamen almak üzere

Afrin operasyonuyla aynı dönemde hız kazanan Doğu Guta operasyonu, sona yaklaşıyor. Suriye Devleti cihatçı çetelerin elindeki bölgelerin neredeyse tamamını ele geçirdi. Bölgeye yeşil otobüsler sevkediliyor.

Londra merkezli cihatçılara yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cuma akşamı yaptığı açıklamada Doğu Gouta’daki Harasta sektöründeki son tahliyeler yapıldığını belirtti. ANF'nin haberine göre, Suriye Arap Ordusu böylece Doğu Gouta’nın yüzde 90’ında kontrolü sağlamış oldu. Tahliye edilenler Suriye’nin kuzeyindeki İdlib bölgesine gönderiliyorlar.

'BÜYÜK ORANDA TEMİZLENDİ'

Cihatçılara yakın Gözlemevi, 18 Şubat’ta başlayan operasyonda bin 600’ü aşkın sivil öldürüldüğünü iddia ederken son günlerde hava saldırıları yoğunlaştığını söyledi. Londra merkezli Gözlemevi, yaşanan çatışmalarda en az 485 Suriyeaskeri ve 319 silahlı grup üyesinin öldüğünü iddia etti.

Suriye Devlet Televizyonu da, silahlı grupların elindeki üç alandan biri olan Harasta’nın temizlendiğini belirtti. Son iki gün içerisinde bin 400’ü silahlı olmak üzere 4 binden fazla kişi İdlib’e doğru tahliye edilmeyi kabul etti. Silahlı kişiler, Türkiye destekli çete Ahrar-uş Şam’ın bölgeyi terk etmeyi kabul etmesi üzerine çekildiler. İdlib de Türkiye destekli grupların işgalinde bulunuyor.

Doğu Guta operasyonu ile Türk devletinin Afrİn’e yönelik işgal saldırıları iki gün arayla başladı. Biri 18 Şubat’ta, diğer 20 Şubat’ta başladı. Bir çok gözlemci ve siyasetçi, Türkiye ile Rusya arasında, Doğu Guta ve Afrin konusunda anlaşma sağlandığı iddiasında bulunuyor.