‘Suç işleyen’ Diyanet İşleri Başkanı hakkında soru önergesi

‘Suç işleyen’ Diyanet İşleri Başkanı hakkında soru önergesi

Deizm ile ilgili sözleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında soru önergesi verildi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında Deizm hakkındaki sözleri nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verildi.

Önergeyi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan verdi. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 'Gençlik ve İnanç' konulu çalıştayında, imam hatip öğrencilerinin dini bilgilerdeki tutarsızlıklar nedeniyle deizme kaydığı sonucuna ulaşılması üzerine Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş katıldığı bir televizyon programında “Bizim milletimizin hiçbir ferdi böyle sapık, batıl bir anlayışa asla prim vermez. Milletimize, gençlerimize kimse iftira atmasın. Benim bu tanımımdan sonra hiçbir gencimizin ve insanımızın sapık ve batıl felsefi bir düşüncenin peşinden gidecek kadar buna itibar edeceğini zannetmiyorum” demişti.

İNANÇ HÜRRİYETİNE ‘SAPIKLIK’ SALDIRISI

Önergede Erbaş’ın, gençlerin ve toplumun neden ikilem yaşadığını anlamak yerine kişilerin tercihlerini “sapık” gibi ifadelerle hedef gösterdiğini belirten HDP’li Botan, “Oysa Anayasa’nın 24’üncü maddesi; herkesin dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğunu ve hiç kimsenin bundan dolayı kınanamayacağını ve suçlanamayacağını belirtir. Aynı şekilde Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler de kişilerin dini inanç hürriyetini garanti altına almaktadır” ifadelerini kullandı. Botan, “Dolayısıyla yapısı ve uygulamalarıyla tartışılagelen Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan son açıklamalar yurttaşların inanma veya inanmama hürriyetine bir saldırı mahiyetindedir” diyerek, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara cevap istedi:

'DEİZM EĞİTİMDE GERİCİLEŞMENİN GERİ TEPMESİ OLMASIN?'

“1- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deizm ile ilgili yaptığı açıklamalara katılıyor musunuz?

2- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözlerinin Anayasa’nın 24’üncü maddesi uyarınca dini inanç hürriyetine aykırılık teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?

3- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözleri hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa, başlatılması düşünülmekte midir?

4- Türkiye’de İmam Hatip öğrencileri başta olmak üzere gençler arasında deizmin yayılmasına ilişkin elinde ne tür veriler bulunmaktadır? Eğer varsa toplumla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

5- İmam Hatip öğrencileri başta olmak üzere gençler arasında deizmin yayılmasının sosyal, ekonomik, siyasi nedenleri araştırılmış mıdır? Kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

6- Özellikle İmam Hatip öğrencileri arasında deizmin yükselmesi, eğitimi dincileştirme politikalarının geri tepmesi olarak görülebilir mi?”