Soma Davası’nda karar duruşması: Başlamadan ertelendi!

Soma Davası’nda karar duruşması: Başlamadan ertelendi!

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında bugün karar duruşması yapılması bekleniyordu. Mahkeme heyeti üye hakimin sağlık problemini gerekçes göstererek duruşmayı 11 Temmuz'a erteledi. Aileler karara tepki gösterdi.

Güncelleme 09.57

Karar duruşması yapılması beklenen davada, üye hakimin sağlık problemi gerekçesi ile hastanede olduğu ifade edilerek, dava 11 Temmuz’a ertelendi. Karara tepki gösteren madenci aileleri salonu terk etmiyor.

Dava avukatlarından Can Atalay basın açıklaması yapıyor.


Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’na ilişkin görülen davada bugün karar duruşması yapılıyor.

13 Mayıs 2014'te göz göre göre gelen katliama ilişkin davanın karar duruşması Manisa’daki Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Davada 5’i tutuklu 46 sanık yargılanıyor. Sanıklardan 8'i hakkında “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 ila 25 yıl arasında değişen hapis cezası, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. 45 kişi hakkında ise, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.


DURUŞMA ÖNCESİ EYLEM

Karar duruşması öncesi madenci aileleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri Akhisar Garı önünde toplandı ve "Unutmadık, unutturmayacağız" pankartıyla katliamı bir kez daha protesto ederek adalet talebinde bulundu.


İLERİ HATIRLATIYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde, Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’ne bağlı Eynez kömür ocağında akşam saatlerinde ihmaller sonucu çıktığı tespit edilen yangında resmi rakamlara göre 301 işçi yaşamını yitirdi, 162 işçi de yaralandı. Göz göre göre gelen katliam, Türkiye tarihinin en fazla can kaybı ile sonuçlanan iş cinayeti ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Katliamdan sonra yapılan incelemeler sonucu madende yaşam odası olmadığı, iş güvenliğinin eksik olduğu ve kar hırsı uğruna facianın göz göre göre geldiği ortaya çıkmıştı.