SİYAD: Antalya Film Festivali'nde ulusal yarışmalara yeniden yer verilmesini umuyoruz

SİYAD: Antalya Film Festivali'nde ulusal yarışmalara yeniden yer verilmesini umuyoruz

Bu yıl 56'ncısı düzenlecek festivale ilişkin SİYAD tarafından yapılan açıklamada, "Önümüzdeki dönemde belgesel ve kısa film yarışmaları dahil ulusal yarışmalara Antalya Film Festivali bünyesinde yeniden yer verilmesini umuyoruz” denildi.

İleri Haber

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD); Türkiye’nin en eski film festivali olan Uluslararası Antalya Film Festivali’nde geçmiş dönemlerdeki sansür ve kaldırılan ulusal yarışmalara dair bir açıklama yaptı.

SİYAD’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Önümüzdeki dönemde belgesel ve kısa film yarışmaları dahil ulusal yarışmalara Antalya Film Festivali bünyesinde yeniden yer verilmesini umuyoruz” denildi.

Derneğin, sansüre yönelik hassasiyetinin de vurgulandığı açıklamada, “Sansür, SİYAD’ın kırmızı çizgisidir ve SİYAD, özgür festivallerden yanadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “Festivali yeniden tüm bileşenleriyle sinema sektörümüzle bütünleştirecek ve halkla kaynaştıracak yeni yönetiminin, 2014 sansür kriziyle başlayan süreçte sorumluluğu olmayan isimlerden ve Antalya yereli temelli olarak oluşturulması gereğine inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

2014 yılındaki 51. yarışma öncesi festival yönetimi daha önce Documentarist'te ödül alan, İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilen Reyan Tuvi'nin yönettiği Gezi belgeseli 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek'i ön jüri tarafından belgesel yarışmasına seçmesine rağmen yarışma programından çıkarmıştı. Filmin TCK'nın 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesiyle alındığı belirtilen bu skandal karar Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç 'ten oluşan 51. Altın Portakal'ın ulusal belgesel yarışması ön jürisinin basın açıklamasıyla ortaya çıkmıştı.

Ulusal yarışmalar, 2017 yılında yapılacak olan 54. festival öncesi, dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından kaldırılmıştı.

29 Mart seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan CHP’li Muhittin Böcek ise "Tam 55 yıldır varlığını sürdüren Altın Portakal özüne dönüyor. Tüm Antalyalılarımız ve sanatçılarımızla beraber festivalimizi yapacağız" demiş ve bu sözler, ‘ulusal yarışmaların festivale yeniden ekleneceği’ şeklinde yorumlanmıştı.

DAHA FAZLA