'Sivillere AKP koruması' AYM'ye taşınıyor

'Sivillere AKP koruması' AYM'ye taşınıyor

‘Darbeye karşı çıkma’ bahanesiyle 15 Temmuz’da erlere, sonrasında ise toplumsal muhalefete saldırılarda bulunan gericilerin AKP tarafından koruma altına alınmasına karşı hukuki bir girişim gerçekleşecek.

CHP, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sivillere yargı muafiyeti getiren KHK ile ilgili yarın saat 10.45’te Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunacak.

Yasadaki maddenin sadece şekil ve esas yönünden mahkemeye taşınacağını belirten CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 “Kamuoyunda sivile ceza muafiyeti getiren yani sivillere yargı zırhı getiren, hem de 15 Temmuz, 16 Temmuz’la sınırlandırılması söylendiği halde yapılmayıp, Meclis’te de yapılmayıp ileriye doğru ucu açık bırakılan ve ‘ben darbe bastırıyordum’ diye can alan sivillere muafiyet getiren yasanın sadece o maddesini şimdilik şekil ve esas yönünden Anayasa Mahkemesi’ne taşıyoruz.

Bu konudaki argümanımız şudur; işlenmiş bir suça af getiriyorsanız 3 bölü 5 nitelikli çoğunluk aranması gerekir. Kanunun oylamasında 3 bölü 5 nitelikli çoğunluk aranmamıştır.

Bir af düzenlemesinin KHK ile düzenlendiği için eylemli içtüzük ihlali yarattığını yani komisyonlarda bekleme, komisyonda tartışma, Meclis’e sevk usulleri ve görüşülmesiyle ilgili usullerin terk edildiğini bu yüzden de böyle bir düzenlemenin ancak ve ancak kanun yönüyle ve şekil şartları tamamlanarak olabileceği söylenmiştir. Eylemli içtüzük ihlali iddiasıyla, 3 bölü 5 nitelikli çoğunluğun aranmadığı tespitiyle şekil yönünden Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyoruz.”