Sinop Nükleer Santral Projesi'nin maliyetleri iki katına çıktı

Sinop Nükleer Santral Projesi'nin maliyetleri iki katına çıktı

Türkiye'nin Japonya Hükümeti ile 2013 yılında başladığı projede, maliyetler iki katına çıktı.

AKP hükümetinin ikinci bir nükleer santral kurmak üzere Japonya ile 2013'te yapmış olduğu anlaşma gereği başladığı projede, maliyetler iki katına çıktı.

Japon Asahi Gazetesi’nin haberine göre, Japonya’da nükleer endüstrinin özellikle 11 Mart 2011 itibariyle Fukuşima Nükleer Felaketi’nin beklenmedik maliyetleri nedeniyle yeni bir projede maliyet yüklenmesi pek mümkün görünmüyor. Kısacası Japonya’da nükleer endüstri darboğaza girmiş durumda.

 

AKP hükümeti ilk olarak Rusya ile yapmış olduğu hükümetlerarası anlaşmanın ardından bir ikincisini Japonya hükümeti ile imzalamış, buna göre Karadeniz kıyısında yer alan Sinop şehrinde Japon Mitsubishi’nin Fransız ortağı ile birlikte 4 reaktör inşa etmesi öngörülmüştü. Lakin 2023 yılı itibariyle santralin faaliyete geçirilmesi planlanmış olmasına rağmen hem bu tarihin yakalanmasının hem de artan maliyetler nedeniyle fiyatın sabit kalmasının imkansızlığı anlaşıldı.

2023'E YETİŞMEZ

Japonya tarafından yapılan açıklamaya göre kağıt üzerindeki maliyeti 20 milyar dolar olarak belirlenen projede reaktör başına maliyetin 10 milyar dolar olması dolayısıyla, projenin bütünü için maliyetlerin yaklaşık 40 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Nükleer santral projelerinde şirketler sürece entegre olsa da, devletlerin ciddi anlamda şirketlere destek olması gerektiği, kolaylıklar tanıması gereken projeler. Buna mukabil çok arzu edilmesine rağmen, kurulması istenen bu nükleer santralin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olduğu için ısrarla operasyona geçilmesi istenen 2023 tarihine yetişmesi, yani faaliyete geçmesi mümkün değil.

YURT DIŞI PROJELERİ JAPONYA'NIN GÖZBEBEĞİ

Öte yandan Sinop’ta kurulması öngörülen nükleer santralin maliyetlerinin artacağına dair ise Japonya’nın Türkiye tarafına çok daha önceden sarı ışık yaktığı ve santralin bugünkü elektrik standart fiyatlarıyla maliyeteleri karşılamayacağı deklare edilmiş.Japonya tarafı ise inşaat maliyetlerinin tolere edilmesi için elektrik fiyatını yükselterek inşaat masraflarını operasyon kalemlerine eklemeyi önerdi. Bunun AKP hükümeti tarafından pek sıcak karşılanmadığı da projeye istinaden konuşulanlar arasında.

Haberde, Türkiye için olduğu kadar Japonya’da Başbakan Abe Hükümeti için de bu projenin çok değerli olduğu vurgulanıyor. Özellikle Fukuşima Nükleer Felaketi’nin başlamasıyla kendi ülkesinin sınırları içinde nükleer santral teknolojisini ve nükleer endüstrideki uzman insan kaynağını kullanamayan Japonya’nın bu kaynaklarını değerlendirmek amacıyla yurt dışı projelerini “gözbebeği“ olarak değerlendirdiği aktarılmış.

Diğer taraftan haberde Sinop’ta halkın nükleer santral istemediğine ve projeye karşı olduklarını eylemlerle gösterdiklerine de değinilmiş.

(Fotoğrafta Çernobil Felaketi’nin 30. anma yıldönümündeki mitingden bir kare görüyorsunuz)

TÜRKİYE İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI

Kısacası Türkiye’nin Sinop’ta kurulmasını istediği nükleer santral projesinde Japonya ile devam edip etmeyeceği kendi önceliklerine kalmış durumda. Aynı gazetede Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanlarının Nisan ayı içinde bir görüşme yaparak Sinop Nükleer Santral Projesi’ni de değerlendirecekleri, rüzgarın Rusya tarafından esmeye başlayabileceğinden de bahsediliyor.

Türkiye’nin Rusya ile yapmış olduğu hükümetlerarası anlaşma gereği 2023’e yetişmesi arzulanan Akkuyu’ya istinaden projenin mali büyüklüğü, şirketlerin mali yapısı ve ihtiyaç duyulan finansmanın nasıl sağlanacağı gibi konularla ortaklık sürecinde çeşitli sorunlar var. Yeşil Gazete'nin haberine göre Rusya’nın Sinop projesini bu koşullarda yüklenip yüklenmemesi önümüzdeki günlerin konusu olacak gibi görünüyor.

DAHA FAZLA