Sinemaseverler için alternatif sinema rehberi

Sinemaseverler için alternatif sinema rehberi

Sinema Kolektifi tarafından hazırlanan sinemaseverler için alternatif sinema rehberini okuyucularımıza sunuyoruz...

1-Filmler hangi sıklıkla vizyona giriyor, önceden haberdar olma imkanım var mı?

Filmler her hafta Cuma günü vizyona giriyor. Bu nedenle izlemeyi planladığınız bir filmin Cuma günü vizyondan kalkması muhtemel. Hangi filmin hangi tarihte vizyona gireceği önceden belli olduğu için, kendinize özel vizyon takvimini yaklaşık 1 ay önceden oluşturabilirsiniz.

2-Hangi filmi izleyeceğime nasıl karar vereceğim?

Film izlemeye karar vermek için sinema yazarlarını takip edebilir, film eleştirilerine göre hangi filmi izleyeceginize karar verebilirsiniz. Bunun için sinema dergilerini takip edebilir, sinema eleştirmenlerinin düzenli olarak yazdığı gazetelere göz atabilirsiniz. Daha kestirme bir yol için; yıldız tablolarına bakabilir, sinema sitelerinin film için verdikleri puanları dikkate alabilirsiniz. Bunun dışında Filmloverss, Ekşi Sinema, Pera Sinema, Beyazperde vb. sinema sitelerini takip ederek eleştiri yazılarını okuyabilirsiniz. Size önerimiz, beğendiğiniz sinema eleştirmenlerini düzenli olarak takip etmeniz. Ayrıca festivallerde beğenilen ya da ödül alan filmleri takip ederek, vizyona girdiğinde sinemada izleyebilirsiniz.

3-Vizyon filmlerinden sıkıldım, alternatif filmleri nasıl izleyebilirim?

Sinemada alternatif filmler izlemek istiyorsanız, öncelikli olarak film festivallerini takip edebilirsiniz. Bunun dışında, Başka Sinema gösterimleri kapsamında vizyon şansı bulan bağımsız filmleri takip etmenizi öneririz. Ayrıca popüler sinemaların arthouse salonlarında gösterim şansı bulan filmleri izleyebilirsiniz.

4-Alışveriş Merkezlerinde sinemaya gitmek dışında bir seçeneğim var mı?

Malesef sinemaseverler için, AVM’lerde bulunan sinemalar dışında fazla bir seçenek kalmadı. Ancak İstanbul’daysanız; Kadıköy-Rexx, Beyoğlu-Yeşilçam, Kadiköy-Moda Sahnesi, Beyoğlu-Atlas Sineması, Beyoğlu-Beyoğlu Sineması, Beyoğlu-Cine Majestik, Beyoğlu-Pera Sineması, Kadikoy-Kadikoy Sineması gibi sinemalarda vizyona giren filmleri takip edebilirsiniz.

5-Bağımsız sinemanın gelişmesi için yapabileceğim bir şey var mı?

Öncelikle kapanmaması için olağanüstü çaba sarf edilen Beyoğlu Sineması’na destek olmak amacıyla, sadakat kartı satın alabilirsiniz. Ayrıca Başka Sinema gösterimleri dahilinde vizyona giren filmleri takip ederek, daha çok filmin vizyona girmesine katkı sağlayabilirsiniz. Beğendiğiniz filmlerin DVD’sini satın alabilir, hatta ikinci kez izleyebilirsiniz. Bazı yönetmenlerin filmin yapım sürecinde başlattıkları bağış kampanyalarını takip ederek, bütçenize göre bağışta bulunabilirsiniz.

6-Basılı olarak hangi sinema dergileri var?

Öncelikle uzun yıllardır kendi çizgisini devam ettirmeyi başaran Altyazı Dergisi’ni ve sinemanın daha popüler kısmına hitap eden ve yayın hayatına yeni başlayan Arka Pencere Mecmua’yı takip edebilirsiniz. Bu dergiler dışında Rabarba Dergi, Hayalperdesi, Psinema vb. dergileri okuyarak, hangi dergiyi düzenli olarak takip edebileceginize kendiniz karar verebilirsiniz.

7-Hangi film festivallerini takip edebilirim?

Ülkemizde yapılan uluslararası film festivallerini öncelikli olarak takip edebilirsiniz. Bu festivalleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Eskişehir’de takip etme imkanına sahipsiniz. Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışma kısmının iptal edilmesinden sonra, ilki İstanbul’da düzenlenen Ulusal Yarışma’yı takip etmaniz mümkün. Ayrıca Filmekimi, !f İstanbul, İşçi Filmleri Festivali, Filmmor Film Festivali, Gezici Film Festivali takip edebileceğiniz festivallerden ilk akla gelenleri. Geri kalan festivalleri, yakında paylaşacağımiz festival rehberine saklayalim.

8-Ucuz sinema bileti bulabilir miyim?

Öncelikle sinema bileti fiyatları sinemadan sinemaya farklılık göstermekte. Öğrenci indirimleri, halk günleri ve kampanyaları takip edebilirsiniz. İkinci kez vizyona giren filmlere daha uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Sinemia gibi uygulamaları takip ederek aylık veya yıllık biletleri uygun fiyata edinebilirsiniz.

9-Kaçırdığım filmi nasıl izleyebilirim?

Bazı filmler ikinci kere vizyon imkanı bulabilirken, özellikle Başka Sinema gösterimleri kapsamında vizyona giren filmleri, takip etmeniz durumunda sinemada yeniden izleme imkanı bulabilirsiniz. Bunun için her Cuma vizyona giren filmlere bakabilir ve sosyal medya hesabınızdan dağıtımcıları takipe alabilirsiniz. Ayrıca çok uzun olmayan bir sürede filmin DVD’sini satın alarak, evinizde filmi izleyebilirsiniz.

10-Hangi film izleme platformlarını takip edebilirim?

Evinizde hizmet aldığınız televizyon kanallarının ek hizmetleri dahilinde sinema kanallarına üye olabilirsiniz. Ayrıca Netflix, Blue TV vb platformlara aylık ücreti karşılığında abone olarak filmleri izleme imkanını bulabilirsiniz. Ancak vizyona yeni giren filmleri bu platformlarda gecikmeli olarak izleyebilirsiniz. Hiç bir ücret ödemek istemiyorsanız; malum ortamlardan filmleri indirebilir, online olarak yüklenen filmleri internet sitelerinden izleyebilirsiniz. Ancak böyle yapmanız halinde film için emek veren kişilere telif ödemiş olmayacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Kaynak: sinemakolektifi.com

DAHA FAZLA