Sinema emekçileri: Setlerde ölmek istemiyoruz

Sinema emekçileri: Setlerde ölmek istemiyoruz

Set emekçileri, iş cinayetinde hayatını kaybeden set işçisi Hasan Karatay'la ilgili bir basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

OG Medya'nın yapımcılığını üstlendiği Atiye (The Gift) isimli Netflix internet dizisinin setinde çalıştığı sırada, ağır ihmal sonucu merdivenden düşüp ağır yaralanan ve bir süredir yoğun bakımda olan set işçisi Hasan Karatay'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili, set emekçileri açıklama yaptı.

Sinema emekçileri temsilcileri, setlerde yaşanan ölüm ve yaralanmaların önüne geçilmesi için yapım şirketlerini ve iktidarın gerekli önlemleri almaya çağırdı. Meslek temsilcileri, setlerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için tüm set emekçilerinin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY); Sinema, Reklam, Dizi ve TV Programı Çalışanları Sendikası (Sinema TV Sendikası); Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD); Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen); İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kamera Asistanları Derneği (KAD) ve Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası); setlerde yaşanan iş cinayetlerine ve çalışma koşullarının kötülüğüne karşı basın toplantısı düzenledi. 

Sinema TV Sendikası bürosunda toplanan meslek temsilcileri, mevzuata aykırı ve insanlık dışı çalışma saatleri ve alınmayan güvenlik önlemleri sebebiyle tüm set çalışanlarının can güvenliğinin yok sayıldığını ifade ederek set çalışanlarının tamamının yapımcı tarafından sigortalandığı, işçi sağlığı ve güvenliği koşullarının sağlandığı bir ortamda çalışmak istediklerini belirtti.

OG Medya tarafından Netflix Türkiye için çekilen Atiye isimli dizinin setinde 5 Nisan akşamı boya yapmak için çıktığı merdivenden düşüp 9 Nisan tarihinde hayatını kaybeden işçi Hasan Karatay'ın sigortasız ve gerekli önlemler alınmadan çalıştırıldığı için bir iş cinayetine kurban gittiğini belirten meslek temsilcileri, ilgili mevzuatta “tehlikeli iş yeri” olarak tanımlanan setlerde denetim yapılması konusunda iktidara çağrıda bulundu. Meslek temsilcileri, yaşanan iş cinayetiyle ilgili detaylı açıklama yapmadığını belirttiği OG Medya isimli yapım firmasıyla görüşme yapma taleplerini yinelediklerini belirtti.

Meslek temsilcileri, setlerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için tüm set çalışanlarının örgütlenmesi gerektiğini belirtti.

DAHA FAZLA