Sigara içmek işitme kaybı riskini artırıyor

Sigara içmek işitme kaybı riskini artırıyor

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada sigara içmek, artmış işitme kaybı riskini artırıyor.

İleri Haber

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan ve yaklaşık 8 yıl sürüp 50.000’den fazla durumun incelendiği araştırmada, araştırmacılar işitme testi ve yaşam biçimi sorgulamasını da içeren yıllık check-up’ları inceleyerek verileri topladılar. Katılımcıların sigara içip içmediği, günde içtiği sigara sayısı ile bir sigarayı kaç dakikada içtiği üzerine yoğunlaşıldı.

Meslekleri gereği zararlı gazlara maruz kalanlarla dahi karşılaştırıldığında bile sigara içenlerde işitme kaybı gelişme riskinin gelişmeyenlere göre 1.2 ile 1.6 arasında arttığı belirlendi.

Sigara içmekle yüksek düzeyde işitme kaybı yaşamak arasında ilişki daha fazla olmakla birlikte sigara içmenin hem yüksek düzeyde hem de düşük düzeyde işitme kaybı riskini arttırdığı ortaya kondu. Artmış işitme kaybı riski ise ancak sigarayı bıraktıktan 5 yıldan sonra azalmaya başlıyor.

Araştırmanın yürütücüsü Dr. Huanhuan Hu yaptığı açıklamada, "Uzun bir araştırma süreci, fazlaca örnek üzerinde inceleme ve birey odaklı işitme kaybı incelemesiyle birlikte araştırmamız sigara kullanımının işitme kaybı açısından bağımsız bir risk faktörü olduğuna dair güçlü kanıtlar ortaya koydu. ’Bu sonuçlar sigara içmenin işitme kaybı için alışılmış bir faktör artık bunun farkına varmalı ve insanlarda sigara kullanımı kaynaklı işitme kaybı gelişmesini engellemeliyiz.’’  ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA