Sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler direnişe başladı

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler direnişe başladı

Patron uygulamalarına karşı örgütlendikleri için işten çıkarılan işçiler direnişe başladı.

Tugay Candan - @TugayCandan1312

Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’nde bulunan Aygün alüminyum fabrikasında sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 12 işçi işyeri önünde direnişe başladı.

450 kişinin çalıştığı fabrikada ağır patron uygulamaları ve ücret politikaları nedeniyle komite oluşturan 257 işçi bir süre önce sendikalı oldu. Sendikal yetkinin de alınmasıyla, patron önce 12 işçiyi işten çıkarırken, sendikal yetkiye de itiraz etti.

Sendikal yetki konusunda hukuki süreç devam ederken, işten çıkarılan işçiler her gün mesai saatlerinde fabrika önünde direniyorlar.

İŞÇİLER LAVABODA KİLİTLİ KALIYOR

Fabrikadaki ağır patron uygulamaları ise dikkat çekiyor. İşçilerin lavabo kullanımları kartlı sistemle gerçekleşiyor. Bu sistemde lavaboyu kullanmak isteyen işçi, girişte ve çıkışta kartını okutuyor. Bu sayede patron işçilerin lavaboda ne kadar süre geçirdiğini takip edebiliyor. Aygün alüminyum fabrikasında ise işçiler lavaboda 3 dakikadan fazla kaldıkları takdirde sistem kartlarını okumuyor ve işçiler içeride kilitli kalıyorlar.

KAŞIKLA ZAM, KEPÇEYLE YOLSUZLUK

Ayrıca fabrikada çalışan işçilere 1 yıl boyunca zam yapılmazken, 2’nci yılda yapılan 50 liralık zam ise 6 ayda bir olmak üzere elden veriliyor. İşçilerin sigorta primlerinin düşük yatmasına neden olan bu uygulama ayrıca patrona vergi kaçırma fırsatını da sunuyor.