Sendikal haklarda dünyadaki yerimiz belli oldu

Sendikal haklarda dünyadaki yerimiz belli oldu

İşçi sınıfı bugün alanlarda taleplerini haykırmaya hazırlanırken, Türkiye’nin sendikal haklar sıralamasındaki yeri belli oldu.

İstanbul, bugün Maltepe’de düzenlenecek 1 Mayıs İşçi Bayramı mitinginde yurt dışından konukları da ağırlayacak. ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) İnsan Hakları ve Sendikal Haklar Dairesi Müdürü Jeroen Beirnaert ile ETUC (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu) Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Beimaert, hükümete olağanüstü hali (OHAL) kaldırma ve sendikal haklara saygı gösterme çağrısında bulundu.

OHAL DARBESİ

Cumhuriyet’ten Emre Deveci’nin haberine göre “Türkiye’deki durum çok kaygı verici” diyen Beimart’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“- Türkiye’de sendikal haklar ve insan hakları açısından durum zaten kötüydü ancak özellikle olağanüstü halin ilanından bu yana durum daha da kötüleşti. OHAL birçok kez uzatıldı. OHAL’in ilan edilme gerekçesiyle bağlantılı olmayan alanlarda düzenlemeler yapıldı. Sendikalar üzerinde baskılar ve ifade özgürlüğü üzerinde kısıtlamalar arttı.

-Binlerce kişi herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten atıldı. Birçok işçi, gazeteci, aktivist hapse atıldı. Uluslararası sendikal hareket açısından durum, oldukça kaygı verici. ITUC olarak Türkiye’deki işçiler ve sendikalarla dayanışma içindeyiz. Hükümete OHAL’i kaldırması ve normal hukuk düzenine geçmesi çağrısında bulunuyoruz.”

TÜRKİYE EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA

Beimart’ın tespitleri şöyle devam ediyor:

“-Türkiye, dünyada sendika haklar açısından en kötü 10 ülke arasında bulunuyor. Diğer ülkeler Mısır, Bangladeş, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kolombiya, Filipinler, Güney Kore, Kazakistan ve Guatemala.

-İskandinav ve Avrupa ülkeleri dahil dünyada işçi hakları açısından ciddi gerileme var. İşçi sendikaları dayanışma içinde işçi haklarına dönük saldırılara yanıt vermeli.”