Rusya krizinin maliyeti 11 milyar doları geçer

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) tarafından hazırlanan rapora göre, Ankara ile Moskova arasındaki uçak krizinin Türkiye’ye yıllık maliyeti 11 milyar doları geçebilir.

Türkiye’nin geçen kasım ayının sonunda Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından, Ankara ile Moskova arasında gerilim tırmanmış ve Rusya Türkiye’ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı.

Diken'de yer alan habere göre TÜSES tarafından Rusya krizinin olası ekonomik sonuçlarına ilişkin yayınlanan raporda, “Mal ticareti, enerji, turizm, inşaat, konut, yabancı sermaye girişleri dışında; deri, tekstil, otomotiv, gıda vb. sektörlerle taşımacılık, seyahat endüstrileri, istihdam ve vergi gelirleri üzerinde de olumsuz etkileri dikkate alındığında Rusya krizinin kötü senaryoda GSMH ödemeler dengesi ve yabancı sermaye girişi üzerindeki toplam olumsuz etkisinin yıllık 11 milyar dolardan fazla oluşması beklenmektedir” denildi.

Hükümet yetkilileri, krizin Türk ekonomisine maliyetinin 3-9 milyar dolar arasında olmasının beklendiğini açıklamışlardı.

EN BÜYÜK KAYIP MÜTEAHHİTLİKTE

En fazla kaybın yaşanacağı alanlardan birinin müteahhitlik hizmetleri olduğu belirtilen raporda, “Rusya’da özellikle 2018 Dünya Kupası ile birlikte Türk müteahhitlik hizmetlerinin 5 milyar dolar gibi bir hacme ulaşması bekleniyordu. İnşaat sektöründe kötü senaryoda kaybın 3.5 milyar dolar mertebesinde gerçekleşme riski var” denildi.

Rus turist sayısında da olumsuz senaryoda 2016’da yüzde 40 kayıp yaşanmasının öngörüldüğü ifade edilen raporda, bunun da turizm gelirlerinde 2.3 milyar dolarlık gelir kaybı anlamına geldiği belirtildi.

DOĞALGAZ, KONUT VE BAVUL TİCARETİ DE RİSK ALTINDA

Doğalgaz tedarikinde yaşanabilecek sıkıntıların sanayiye büyük zarar verebileceğine dikkat çekilen raporda, bu durumun ekonomik boyutunun ise 328 milyon dolar mertebesinde olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, Rusya ile yaşanan krizinin konut sektöründe minimum 40 milyon dolarlık bir kayba yol açabileceği, bavul ticaretinde de 1-1.5 milyar dolarlık risk bulunduğu ifade edildi.

DAHA FAZLA