Rayların altına beton değil, toprak atılmış!

Rayların altına beton değil, toprak atılmış!

Çorlu’daki kazaya ilişkin ilk tespitlerini aktaran TMMOB yöneticisi Altan, “Normalde menfez üzerine birtakım ekipmanlarla beton döşenmesi gerekiyor. Burada döşenmemiş, çökebilecek basit bir toprak atılmış. Bu açık bir katliam” dedi.

Tugay Candan / @TugayCandan1312

TMMOB’dan Çorlu’daki tren faciasına ilişkin ilk tespitler geldi.
Makine Mühendisleri Odası Çorlu Yürütme Kurulu Üyesi Birtan Altan 24 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu.



'CAN PAZARI YAŞANIYORDU

Kazanın ardından hemen bölgeye hareket ettiklerini fakat, vagonların devrildiği alana ulaşamadıklarını anlatan Altan, “Ambulanslar, itfaiyeler, çekici araçları, yaralıların yakınları vardı, tam bir can pazarı yaşanıyordu” dedi.

‘BU AÇIK BİR KATLİAM’

TMMOB bileşenleri olarak yaptıkları ilk inceleme sonucu buna “açık bir katliam” dediklerini belirten Altan, facianın göz göre göre yaşandığını şu  tespitlerle anlattı:
“Bu bir iş cinayeti, açık bir katliam. Neden? Çünkü, normalde bu rayların altında engebeli arazilerde, kot farkının oluştuğu yerlerde menfezler yapılır, yağmur suyu dolup oraya birikmesin ve rayın altındaki alt yapıyı çökertmesin diye. Menfez de suyun akışına göre yapılan bir sistem. Fakat, menfez kapasitesi yetersiz, yetersiz olduğu için biriken yağmur suyu basınçla ve oluşan dikey yükle beraber, rayın altındaki alt yapının çökmesini sağlıyor.”

‘BETON DEĞİL, TOPRAK ATILMIŞ’

“Rayın altındaki alt yapı çökünce, ki oradaki alt yapıda da problem var; sadece toprak atmışlar. Normalde menfez üzerine bir takım ekipmanların döşenip beton döşenmesi gerekiyor. Orada döşenmemiş durumda. Sadece toprak atılmış, o toprak da basit bir şekilde çökebilecek bir toprak.  İlk iki vagon geçmiş, sonraki vagonlar geçememiş, oradaki yükün de etkisiyle bu ciddi cinayet yaşandı.”

“Biz TMMOB olarak bir rapor yayınlamıştık. Burası çok eski ve bakımsız bir hat. Siyasi iktidar 655 sayılı bir KHK çıkardı, burada TCDD parçalara ayrıldı, çok uzun yıllardır faaliyet yürüten, hatta 1959’da 65 bin kamu çalışanı olan TCDD’nin şu an 25 bin tane çalışanı var. Bunların da yarısı sözleşmeli personel” diyen Altan şu eleştirileri yaptı: 

'DONANIMLI ÇALIŞANLARI TASFİYE ETTİLER, TCDD’Yİ ÖZELLEŞTİRİP PARÇALADILAR’

“Ray bakım hizmetinde çalışan, liyakat sahibi, donanımlı insanların büyük bir kısmını tasfiye ettiler. TCDD’yi böldüler, parçalara ayırdılar, bununla birlikte demiryollarının bütününü özelleştirmeye açtılar. Alt yapı hizmetlerini tamamı, periyodik unsurlar bakım hizmetleri odaların ve kamu kurumlarının kontrolünde, devletin denetimindeydi. 655 sayılı KHK ile birlikte at yapı ve üst yapı hizmetlerini de özelleştirdiler.”

TAŞERONLARIN DENETİMİ MUAMMA

Temel problemin bu alanın özelleştirmeye açılmasının ve rant olduğunun altını bir kez daha çizen Altan TMMOB bileşenleriyle toplanarak, faciaya ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarının altını çizdi. 

Demiryollarının kontrolünün taşeron şirketlere bırakıldığını ifade eden Altan, kontrollerin yapılıp yapılmadığının ise muamma olduğuna dikkat çekti.