Putin yeniden devlet başkanı seçildi

Putin yeniden devlet başkanı seçildi

Rusya'da halk devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Rusya'da yaklaşık 110 milyon kayıtlı seçmenin oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başlarken, 20.00'da da kapandı.

Seçimlerde, Vladimir Putin'in altı yıllık görev süresinin sona ermesinin ardından göreve gelecek isim belirlenecek. Yedi adayın yarıştığı seçimde mevcut devlet başkanı Putin de bağımsız aday olarak bulunuyor.

Diğer sekiz aday ise şöyle: Liberal aday Kseniya Sobçak, Komünist Parti'nin adayı Pavel Grudinin, Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy, Rusya Halk Birliği partisinin adayı Sergey Baburin, Komünist Parti'den ayrılan bir grubun kurduğu Rusya'nın Komünistleri isimli partinin adayı Maksim Suraykin, Büyüme Partisi'nin adayı Boris Titov ve liberal Yabloko Partisi'nin adayı Grigoriy Yavlinskiy.

USULSÜZLÜK İDDİALARI

BBC'de yer alan habere göre, bağımsız seçim izleme ekibi bazı sandıkların oy verme işlemi başlamadan kullanılmış mühürlü oylarla doldurulduğunu rapor etti. Muhalifler tarafından da Rusya Seçim Komitesi'nin oy verme işlemlerini canlı yayımladığı görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde, sandık görevlilerinin çekmecelerden çıkardıkları pusulaları sandığa attığı görüldü.

PUTİN AÇIK ARA

Vladimir Putin seçimlerin sandık çıkış anketine göre, yüzde 73.9 oy oranı ile kazanan isim olarak belirlendi.

Putin’e en yakın isim Komünist Parti'nin adayı Pavel Grudinin, oyların yüzde 11.2’sini alarak ikinci, Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy yüzde 6.7 oy oranıyla üçüncü, liberal kadın aday Kseniya Sobçak 2.5 oyla dördüncü ve liberal Yabloko Partisi'nin adayı Grigoriy Yavlinskiy, yüzde 1.6 oy oranı ile beşinci oldu.

SANDIKLARIN YÜZDE 60'I AÇILDI

Resmi verilere göre ülke genelinde sandıkların 60’ının açılmasının ardından Putin’in oy oranı yüzde 75.57 olarak görünüyor.

İkinci sırada ise yüzde 12.92 oy oranı ile Komünist Parti adayı Pavel Grudinin, üçüncü sırada yüzde 6.19 oy oranı ile Liberal Demokratik Parti lideri Vladimir Jirinovski, dördüncü sıradaysa seçimlerin tek kadın adayı olan Sivil İnisiyatif Partisi adayı Kseniya Sobçak yer alıyor.