Polisin darp ettiği yurttaşlara 'polise hakaretten' hapis cezası

Polisin darp ettiği yurttaşlara 'polise hakaretten' hapis cezası

Diyarbakır'da kimlik görmek istediğini söyleyen iki sivil giyimli polise, polis kimliklerini sordukları için darp edilen üç kardeşe 'polise hakaretten' ceza verildi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Tesisler Kavşağı’nda, 2010 yılının Eylül ayında kimlik kontrolü yapmak isteyen sivil giyimli polisler İ.G. ve M.E.’den kimlik göstermesini istedikleri için darp edilen Paşa, Cengiz ve Engin Sakar kardeşlere “polise hakaret”ten hapis cezası verildi.

“Tehdit ve görevi yaptırmamak için direnmek”ten üç kardeş hakkında açılan dava Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesince karara bağlandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre mahkeme davada, kamera kayıtlarında müştekilerin beyanlarının aksine bir eylemlerinin olmadığını ve şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği “tehdit ve görevi yaptırmamak için direnmek”ten Sakar kardeşlerin ayrı ayrı beraatına karar verdi.

1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

Mahkeme, “polise hakaret etmek”ten Paşa, Cengiz ve Engin Sakar kardeşlere ayrı ayrı 1 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmederek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

“Zor kullanmakta yetki sınırını aşmak” ve “basit yaralama” suçlarından müşteki sanık polislerden İ.G.’nin beraatına hükmeden mahkeme, sanık polis M.E.’nin ise “basit yaralanmaya neden olma” suçundan 3 bin TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

Ayrıca mahkeme, polis M.E. hakkında verdiği para cezasının hükmünün geri bırakılmasına da karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’da 9 Eylül 2010 tarihinde saat 00.30 sıralarında merkez Kayapınar ilçesindeki Tesisler Kavşağı’nda, Paşa, Cengiz ve Engin Sakar kardeşler kimliklerini göstermesini isteyen polisler İ.G. ve M.E.’den polis kimliklerini görmek istediklerini söylemişti.

Bunun üzerine üç kardeş ve polisler arasında tartışma yaşanmıştı. Polisler olay yerine takviye ekip de istemişti.

Olay yerine gelen takviye ekiplerle birlikte üç kardeş darp edilmişti. Darptan sonra gözaltına alınan Sakar kardeşler hastaneden iş göremez raporu almıştı.

Diğer yandan haklarında soruşturma başlatılan üç kardeşe dava açılmıştı.

Dava sürecinde, olaya ilişkin MOBESE kamerası görüntülerinin ortaya çıkmasıyla, üç kardeşin birçok polis tarafından darp edildiği görülmüştü.

Kardeşlerin kendilerini darp eden polislerden şikayetçi olmasıyla müşteki sanık sıfatıyla tarafların yargılanmasına başlanmıştı.

DAHA FAZLA