'Pantolon giyen kızlara şehvet duyuyorum' diyen öğretmen davası yine ertelendi

'Pantolon giyen kızlara şehvet duyuyorum' diyen öğretmen davası yine ertelendi

'Pantolon ve tayt giyen kızlara şehvet duyuyorum' diyen din öğretmenine açılan davanın bugün görülen duruşmasında yine sonuca varılmadı. Dava, nisan ayına ertelendi.

İzel Sezer - @izelsezer

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın 2016 yılındaki 'şehvet' fetvası sonrası Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi’nde görevli bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Emin Şahin dersine girdiği bir sınıfta skandal sözlere imza atarak “Ben tayt-pantolon giyen kızların bacak arasına bakınca şehvet duyuyorum” demiş ve hakkında dava açılmıştı.

Şahin'in yargılanmasına bugün Beykoz Adliyesi’nde görülen duruşmada devam edilirken, sanık Emin Şahin'in duruşmaya gelmemesi üzerine duruşma, 9 Nisan 2019 tarihine ertelendi.

'LİSELERİMİZDE TACİZE, TECAVÜZE SESSİZ KALMIYORUZ'

Öğretmenin taciz ettiği B.B. isimli öğrenci, dava sonrasında İleri'ye konuşarak "Bugüne kadar olduğu gibi bugün de davamız sonuçsuz kaldı. Liselerde tacize, tecavüze sessiz kalmıyoruz. Eminim bu yalnızca benim başıma gelmiyordur. Lütfen liselerimizde tacize sessiz kalmayalım" dedi.

EĞİTİM-SEN'DEN BASIN AÇIKLAMASI

Duruşma öncesi Eğitim-Sen 2 Nolu Şube tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Pantolon giyen kız öğrencilerin kendisinde şehvet uyandırdığını erkek öğrencileri de tahrik olduğunu ifade etmeye teşvik eden, cinsiyetçi söylemleriyle sürekli kadınları ve çocukları aşağılayan öğretmenle ilgili 3 yıl önce açılan davanın duruşmasını takip etmek için buradayız.

Sendikamıza konuyla ilgili beyanların ulaştığı andan itibaren sürecin takipçisi olduk ve savcılığa suç duyurusunda bulunarak açılan dava sonucunda tüm duruşmaları takip ettik. 
Dava konusu olan şahıs, dini referans alarak öğrenciler arasında cinsiyet eşitsizliğini ve tacizi meşrulaştıran söylemler üretip anayasamızda düzenlenen ayrımcılık yasası hükümlerini açıkça ihlal etmiştir. Bir gecede çıkarılan KHK'ler ile sorgusuz, sualsiz ve ispatsız bir şekilde on binlerce öğretmen açığa alınıp işinden atılmışken cinsiyetçi,ayrımcı politikalardan güç alan ve eğitimci kimliği taşımayanla, okullarda öğretmenlik yapmaya devam etmektedir. 

Karma eğitim uygulamalarına son verilmeye çalışılması, müftü nikahı, "evlilik" adı altında cinsel istismarların önünü açan yasal düzenlemeler yapılması, gibi pek çok adım, kız öğrencileri kıyafetlerinden dolayı hedef gösterenlerin bizzat desteklenmesi ve güçlendirilmesi anlamına gelmektedir. Bilimsellikten tamamen uzak, çocuk gelişimini ve pedagojiyi yok sayan AKP iktidarının getirdiği 4+4+4 sistemi ile örgün eğitimdeki kız çocuklarının sayısında ciddi bir düşüş yaşanmıştır.

Toplumsal yaşamı dinsel referanslarla dizayn eden siyasi iktidarın politikaları karşımıza okullarda istismar ve kız çocuklarının eğitim hakkının gaspı olarak çıkmaktadır.

Çocukların çağdaş eğitim ve öğretim haklarını kullanması, her türlü istismardan korunması için girişimde ve dayanışmada bulunmak, çocukların üstün yararını gözetmek  sendikamızın amaçları arasındadır. Eğitim-Sen olarak kadın ve çocuk bedenine yönelik ayrımcı, baskıcı her türlü politikanın ve zihniyetin karşısında olmaya devam edeceğiz. Mahkemelerin, çocukları ilgilendiren cinsel taciz ve sömürü davalarında kararlarını verirken Türkiye'nin kabul ettiği sözleşmeleri hayata geçirmelerinin bir uluslararası ve insani yükümlülük olduğunu hatırlatır, çocuk istismarı ile ilgili davaların takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.

NE OLMUŞTU?

Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi'nde görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Emin Şahin, bir sınıfta "Ben tayt-pantolon giyen kızların bacak arasına bakınca şehvet duyuyorum" demiş ve bu sözün devamında sınıfta pantolon giyen bir kız öğrencisini ayağa kaldırmıştı. Şahin, ardından bir başka erkek öğrenciyi de ayağa kaldırmış ve o öğrenciye "Sen ne hissediyorsun" diye sormuştu.

Okulda din kültürü öğretmeninin tavrı bir öğrencinin velisine durumu anlatmasıyla ortaya çıkmış ve öğrenci, velisine durumu anlatınca birçok veli ve eğitimci bu durumdan haberdar olmuştu. 

Okulun bazı öğretmenleri duruma tepki göstererek okul müdürünün gerekeni yapmasını istemiş, tepkiler üzerine okul müdürü öğretmen Emin Şahin'i çağırarak sorguya çekmişti. Cinsiyetçi öğretmen Emin Şahin ise, yaşananları yalanlamıştı. Ardından Şahin hakkında soruşturma başlatılmış ve dava açılmıştı.

DAHA FAZLA