Özgürce uçan hayallerin öyküsü: Bazı Hayaller Suya Düşmez

Özgürce uçan hayallerin öyküsü: Bazı Hayaller Suya Düşmez

Göknur Birincioğlu tarafından kaleme alınan Akrobatik Öyküler Dizisi'nin  ilk kitabı olan Bazı Hayaller Suya Düşmez, zekası kıvrak hayalleri kocaman bir laf cambazının gözünden çocuklara hayal-gerçek kavramıyla tanıştırırken hayallerin özgürlüğüne dikkat çekiyor.

Ecem Güler

Aklımızın erdiği ilk yaşlardan beri hayaller kurarız. Kimi izlediği belgeselden etkilenmiştir, astronottur küçükken; kimi dinlediği bir şarkıyı çok sevmiştir, dünyaca ünlü bir müzisyen olup oyuncaklarına konser vermiştir; kimi süper kahramandır, kimin yardıma ihtiyacı varsa peleriniyle oraya uçmuştur hemen.

Küçükken hayaller büyüktür de büyürken ne olur bu hayallere? Biz büyürken küçülmek zorunda mıdır hayallerimiz?

Kahramanımız Bay Vesvese adından da anlaşılacağı gibi vesveselerle dolu birisidir. Yıllardır biriktirdiği el emeği göz nuru, nakış nakış işlediği hayallerini ''Düş Hırsızları''nın çalmasından korkan Bay Vesvese hayallerinin de kalbinin de çalınmasına engel olmak için çeşitli yollar denemeye koyulur.

Küçük bir kasaya kilitlemeye karar verir hayallerini. Ama hayalleri bu durumdan hoşnut olmayacaktır. Onlar her gün büyümek ister, nefes almak ister. Kapalı kalmak üzer onları, özgür olmak isterler. Çok geçmeden Bay Vesvese de anlayacaktır bu durumu ve hemen başka yollar arayacaktır onları saklamak için ''Düş Hırsızları''ndan.

Çözümü dondurucuda buldu Bay Vesvese. Ama atladığı bir gerçek vardı. Kalpler bile gün gelir buz tutar da hayaller tutmaz mıydı? Buzların içinden gülümseyerek bakmıyordu hayaller. Onları korumak için böyle kalıplara sokup dondurmak hiç adil gelmedi Bay Vesvese'ye ve hemen üşüyen hayallerini daha fazla bekletmeyip ütülemeye koyuldu. Ama yine olmamıştı. Ütülenip katlanıp çekmeceye dizilen, kendini özgür hissetmeyen hayal mi olurdu hiç? Belki de Bay Vesvese'nin yapması gereken tam da buydu: onları özgür bırakmak.

Kısacık ama dopdolu hikayesi, şiirsel anlatımı, Vaghar Aghaei imzası taşıyan ve çocukların hayal dünyalarına değecek rengarenk çizimleriyle hayalin aslında ne olduğunu anlatan bu sıcacık öyküyü okuduktan sonra biz de Bay Vesvese'ye kulak verelim ve hep birlikte çıkalım hayallerimizin kanatlı dünyasının kerevetine.

''Dört bir yandan kanat açan sözcüklerin arasında yürüdü cambaz
Işıl ışıl düşler düştü yıldızlardan başına
Sözcüklerle yapacağı akrobasi aşkına''

KÜNYE: Bazı Hayaller Suya Düşmez, Göknur Birincioğlu, Hep Kitap, Çiz.Vaghar Aghaei , 2018, 32 sayfa

DAHA FAZLA