Nesli tehlike altındaki ‘Hopa Engereği’ öldürüldü

Nesli tehlike altındaki ‘Hopa Engereği’ öldürüldü

Trabzon’da endemik bir tür olan 2 metre uzunluğundaki yılan öldürüldü.

Tranzon’un Köprübaşı ilçesinde bir evin bahçesinde görülen endemik bir yılan türü olan ‘Hopa Engereği’ ev sahibi tarafından öldürüldü.

Öldürülen yılanın, dünyanın en zehirli yılanlarından olan engerek türünün, Doğu Karadeniz’deki tek endemik çeşidi ‘Hopa Engereği’ (Vipera kaznakovi) olduğu belirlendi. Nesli tehlike altındaki Hopa Engereği’nin yaşam alanlarının korunması için kapsamlı eylem planı yürütülüyor. Artvinden.com’un haberine göre ev sahibi, korktuğundan ötürü yılan öldürdüğünü söyledi.


ENDEMİK TÜRÜN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye’de, Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan ve ‘Kafkas engereği’ diye de bilinen Hopa engereğinin nesli, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’nci Bölge Müdürlüğü, 2 yıl önce başlattığı çalışma ile bölgedeki yayılışı, yayıldığı alanlardaki popülasyonu, türe yönelik mevcut tehditlerin tespiti ve tehdit altında olduğu yaşam alanlarının korunması tedbirleri uyguladığı Hopa Engereği için bulunduğu bölgedeki habitatın korunmasını kararlaştırdı. Müdürlük, Hopa Engereği için korunaklı yeni habitatlar oluşturulması, tarımsal ilaç ve gübre kullanımının kontrol edilmesi, insanlarla teması olan bölgelerde öldürülmesinin önlenmesine yönelik raporlar hazırladı.
 

DAHA FAZLA